De vissen uit de plas bij het Kraaiennest worden vandaag en morgen verhuisd.
Volledig scherm
De vissen uit de plas bij het Kraaiennest worden vandaag en morgen verhuisd. © Hoogheemraadschap Delfland

Vissen verhuizen uit Kraaiennest zodat weidevogels straks vrij spel hebben

De vissen uit de plas van het Kraaiennest in Maasland gaan verhuizen. Ze moeten weg omdat de plas deze zomer droog wordt gezet. Het gebied krijgt namelijk een ander doel: het moet een waar ‘gruttowalhalla’ worden. 

De vissen worden deze week vanuit bootjes met een net uit het water gehaald. Vervolgens brengen beroepsvissers van hengelsportvereniging SportVisserijBelangen Delfland (SVBD) de vissen met aanhangers naar verschillende plekken in Maassluis, Vlaardingen en Delft. 

,,Het gaat om 1700 kilo vis”, zegt Theo Stremme van SVBD. ,,Er zwemmen vooral Nederlandse soorten, zoals baars, snoek, rietvoorn en karper. Het hoogheemraadschap heeft het water in de plas 50 tot 60 centimeter hoger gezet zodat de bootjes erin konden.”

Verbinding

Het Kraaiennest moet een plek worden waar grutto's en andere weidevogels goed gedijen. Het gaat niet goed met de dieren. Ze hebben na terugkeer uit Afrika meer plekken nodig om veilig te kunnen rusten en voldoende voedsel te halen. Naast het droogzetten van de plas, gaat een aannemer ook essen kappen en wilgen knotten in het natuurgebied. Dat moet zorgen voor een open verbinding met de polder. 

Vlak voor het droogzetten van de plas in de zomer, worden eventuele achterblijvers alsnog overgezet naar ander water. 

In samenwerking met indebuurt Westland