Volledig scherm
Hans van Poelgeest, Medicana Westland © NICO SCHOUTEN

Voorstanders van mediwiet zien toekomst rooskleurig in

Gebruikers van medicinale cannabis reageren opgetogen dat de Westlandse politiek om is. ,,Ik ben ervan overtuigd dat het genormaliseerd wordt."

Quote

Ik heb al contacten met tuinders die wel wat ruimte over hebben die ze verder niet kunnen gebruiken

Hans van Poelgeest

,,Ik ben zeer verheugd dat de deur nu van de kier kan", zegt Hans van Poelgeest. De Monsternaar hield begin deze maand in deze krant een pleidooi voor het zelf houden van een wietplant. De medicinale werking, zoals pijnbestrijding, is groot volgens hem en er komt steeds meer vraag naar. De afgelopen weken heeft hij veel reacties gekregen vanuit zijn omgeving en werd hij regelmatig gevraagd om advies.

Wat hem betreft kan de handschoen dan ook niet snel genoeg opgepakt worden. ,,Ik zeg praten is goed, maar doen is nog beter. Westland mag best nog wel wat progressiever zijn." Van Poelgeest ziet er wel wat in om de wiet in Westland gecontroleerd in een kas te kweken. ,,Er zijn genoeg mensen die ons daarin zijn voorgegaan. Ik heb al contacten met tuinders die wel wat ruimte over hebben die ze verder niet kunnen gebruiken."

Quote

Ik ben ervan overtuigd dat de plant uiteinde­lijk wordt genormali­seerd, dat hij gewoon tussen de tomaten- en komkommer­plan­ten mag staan

René Barendse

Bestraald
Maar René Barendse van de Stichting Vergelijking Medicinale Olie denkt dat zelf thuis telen een betere oplossing is. ,,Als het in een kas geteeld wordt, gaat het direct 'het systeem' in. Dan wordt de cannabis bestraald en verliest het een deel van de medicinale eigenschappen."

Bovendien komt het vervolgens bij de apotheken terecht, waar Barendse het juist niet wil halen. ,,Dan is het nog steeds niet voor iedereen bereikbaar omdat sommige mensen het geld er niet voor hebben en verzekeraars het lang niet altijd vergoeden." Zelf heeft Barendse uitgerekend dat hij ongeveer 12.000 euro per jaar bespaard door zijn wietolie zelf te maken.

Wel is hij enthousiast over het feit dat steeds meer gemeenten open lijken te staan voor het toestaan van thuis telen. ,,Gemeenten voelen zich daar steeds meer toe verplicht. De patiënten staan nu steeds meer op en spreken bijvoorbeeld in bij de gemeenteraden."

Hoewel het contact tussen Barendse en de gemeente Westland tot nu toe niet erg soepel verlopen, is hij positief gestemd over de toekomst. ,,Ik ben ervan overtuigd dat de plant uiteindelijk wordt genormaliseerd, dat hij gewoon tussen de tomaten- en komkommerplanten mag staan."

Reageren? hc.lezers@ad.nl