Volledig scherm
PREMIUM
Het gaat vooral om de 'haarvaten', de talloze slootjes langs de weilanden.

Wat de boer niet kent, dat meet hij

WaterkwaliteitVeeboeren in Midden-Delfland gaan met behulp van hun smartphone de kwaliteit van het slootwater meten.

,,In Midden-Delfland gaat iets bijzonders gebeuren'', zegt Hiske Ridder (49). De landbouwkundig ingenieur maakt namens het Hoogheemraadschap van Delfland deel uit van een samenwerking met de gemeente en tien boeren uit de regio. ,,We gaan samen met veehouders de waterkwaliteit meten in de haarvaten van Midden-Delfland'', zegt Ridder enthousiast.

Met de haarvaten bedoelt ze de talloze sloten en slootjes die langs de weilanden liggen. Al die kleine slootjes komen uiteindelijk uit op grotere watergangen. In die watergangen wordt al permanent de kwaliteit van het water in de gaten gehouden. Daar komt nu dankzij het initiatief 'Samen meten, samen weten' een schat aan informatie bij.

Hiske Ridder: ,,In onze regio leggen we de milieulat heel hoog. Het is een gebied dat de duurzaamheid omarmde lang voordat de rest van Nederland dat deed. Midden-Delfland heeft daardoor een heel groen imago. Daar draagt niet alleen de gemeente verantwoordelijkheid voor, maar ook de veeboeren en het Hoogheemraadschap. Dankzij hun goede onderlinge verstandhouding kunnen we het water in onze sloten nog beter maken dan het al is.''

In samenwerking met indebuurt Westland