Volledig scherm
Beekenkamp in Maasdijk is één van de 25 deelnemers aan Rainlevelr. Gerard Noordam laat het waterbassin zien. © Foto: Thierry Schut

‘Water van tuinders schoner dan water in de sloot’

Het gietwater dat tuinders vanuit hun waterbassin in het oppervlaktewater laten stromen als ze ruimte maken voor een omvangrijke regenbui, is nog schoner dan het water in de sloot.

Dat stelt Saskia Jouwersma van het Hoogheemraadschap van Delfland. Zij is projectleider Rainlevelr, waar inmiddels 25 tuinders aan meedoen. Deze tuinders laten voorafgaande aan een zware bui hun gietwaterbassin een beetje leeglopen zodat ze ruimte hebben om regen op te vangen als de regen eenmaal valt. 

Het water dat ze via een speciale pijp naar het oppervlaktewater laten stromen, bevat geen resten van bestrijdingsmiddelen, verzekert Jouwersma. ,,Dat controleren we al aan de voorkant, dat water is schoon genoeg. Het is een harde voorwaarde dat het condenswater uit de kassen niet in het bassin mag komen. Steeds meer tuinders koppelen dat af en vangen dat op in aparte tanks. Het water dat in het oppervlaktewater komt, is gewoon regenwater en op dat moment schoner dan in de sloot.”

Extreme regenval

Projecten als Rainlevelr zijn goed voor het imago van de sector, weet Sjaak van der Tak, de voorzitter van Glastuinbouw Nederland. ,,Met dit project werkt de sector mee aan droge voeten voor Westland op momenten van extreme regenval”, zegt hij. 

Van vies water dat vanuit de bassins in het oppervlaktewater stroomt, is volgens Van der Tak dan ook geen sprake. ,,Bedrijven doen alleen aan Rainlevelr mee als  verontreinigende waterstromen, zoals condenswater uit de kas, niet in het bassin komen. Er komt dus alleen zuiver regenwater van het kasdek in het bassin, waardoor telers voorkomen dat er schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.”

In samenwerking met indebuurt Westland