Volledig scherm
De Wateringse coureur Marck Harteveld in actie met de Plymouth Superbird. © Remco Scheelings

Wateringse dragracer wint jaar na crash Engelse kampioenschap

Het Wateringse raceteam Voodoo Hemi Racing heeft het Engelse kampioenschap dragracing gewonnen. Een groter contrast met vorig jaar bestaat bijna niet. Toen betekende een crash het einde van het raceseizoen, voordat het goed en wel begonnen was.

,,Dit jaar hadden we een droomseizoen”, vertelt coureur Marck Harteveld. ,,Alles klopte, de afstellingen van de auto, de tuning, echt alles.” In januari worden Harteveld en de andere teamleden gehuldigd op Buckingham Palace. ,,Ik weet niet of leden van de koninklijke familie daar bij zijn, maar wij moeten chic gekleed gaan.” Volgend jaar doet het team mee aan het Europees kampioenschap. ,,Dat is een sterk veld, dus we wilden eerst meedoen aan het Engelse kampioenschap om te oefenen.”

Quote

De baan is een quarter mile, ongeveer 400 meter lang

Harteveld

Bij dragracing halen de auto’s snelheden tot 400 kilometer binnen 5 seconden. Steeds racen twee auto’s tegen elkaar op een baan. ,,De baan is een quarter mile, ongeveer 400 meter lang”, vertelt Harteveld. ,,Degene die als eerste over de streep komt, wint die wedstrijd.” Met 463 punten won Voodoo Hemi Racing het klassement.

Crash

Dat was in 2018 totaal anders. ,,Ik reed tijdens het eerste wedstrijdweekend door een muur, waarna de auto in brand vloog”, vertelt Harteveld, die toen zijn ribben kneusde. ,,De achterbanden raakten het contact met het asfalt kwijt, waarna ik doorschakelde om grip te krijgen.” Dat hielp echter niet. Harteveld raakte met 135 kilometer per uur de muur. Het team moest de auto repareren. ,,De voorkant en alle bedrading moesten worden vervangen”, vertelt Harteveld, die een autoschadeherstelbedrijf heeft. Harteveld heeft geen last gehad van herinneringen aan het incident. ,,Bij de eerste wedstrijden dacht ik er wel aan, maar al snel niet meer.”

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland