Volledig scherm
In januari werden schermen neergezet rondom het terrein bij Molenslag zodat er niet meer dieren zouden komen. © Foto: Thierry Schut

Werk met boortoren begint na de zomer

De NAM start in september met de herstelwerkzaamheden van het lek bij een oude gasput van een voormalige gaswinningslocatie bij Molenslag in Monster. Na gesprekken met omwonenden, raadsleden en gemeente Westland is besloten om de werkzaamheden na de zomer te starten, om zo 'de impact op de omgeving' te verkleinen. Zo laat de NAM weten.

Eerder was het gaswinningsbedrijf van plan om in januari te beginnen, maar toen bleek dat op het terrein bij Molenslag beschermde dieren konden wonen. Uit voorzorg werden er speciale schermen geplaatst om te voorkomen dat nog meer dieren zich zouden vestigen op het terrein. Uit ecologisch onderzoek blijkt dat de rugstreeppad en de zandhagedis zich niet in het gebied ophouden. Daardoor kan de NAM deze maand al beginnen met de civiele werkzaamheden.

Duizend uur

,,Om te kunnen werken met de boortoren moet het terrein worden geasfalteerd", zegt een woordvoerster van de NAM. Die werkzaamheden duren ongeveer zes weken. Het werk met de boortoren kan beginnen zodra die beschikbaar is. Hij staat nu namelijk op een locatie in Schiebroek in Rotterdam. De werkzaamheden met de boortoren worden geschat op duizend uur.

Op het terrein bij Molenslag moet nieuwbouw komen. Er ligt een plan voor de bouw van negentien huizen, maar dat is door de lekkage vertraagd.