Volledig scherm
Priva wint bij Greentech © Priva

Westland drie keer in de prijzen op innovatiebeurs

Drie Westlandse bedrijven zijn in de prijzen gevallen bij de Greentech Amsterdam in de RAI. Tijdens deze beurs, waar de nieuwste tuinbouwtechnieken gedemonstreerd worden, zijn vier verschillende innovatieprijzen uitgereikt.

Metazet uit Wateringen won de prijs voor het beste concept: een scoutrobot die problemen met planten kan detecteren. Het apparaat kan ziektes, ongedierte en eventuele tekorten opsporen. De jury oordeelde dat dergelijke technieken de toekomst zijn van de tuinbouw.

Het Lierse bedrijf Priva ging in de categorie Impact Award met de eerste plaats aan de haal. De Priva Academy is volgens de jury een voorbeeld voor veel andere bedrijven in de tuinbouw. Deze academy biedt een opleiding aan kwekers, zodat zij de instrumenten die Priva verkoopt ook goed leren toe te passen. De opleiding leert tuinders meer over irrigatie, klimaat, energie, arbeid en verschillende productieprocessen.

Het derde Westlandse bedrijf dat een innovatieprijs mee naar huis mocht nemen is de Van der Ende Groep uit Maasdijk. Dit bedrijf heeft de Poseidon ontwikkeld, een apparaat dat natrium uit het drainagewater kan filteren, zonder daarbij belangrijke voedingsstoffen mee te nemen. Ook kan de Poseidon afvalwater met tachtig procent verminderen. Dat komt de waterkwaliteit in de natuur ten goede. Volgens de jury is er een 'rooskleurige toekomst' voor dit apparaat.