Volledig scherm
Het kantoor van Helion in Honselersdijk © Google Maps

Westland mocht vergunning verf- en kleurstoffenhandel weigeren vanwege risico voor de buurt

De gemeente Wetland mocht verf- en kleurstoffengroothandel Helion in Honselersdijk een nieuwe vergunning weigeren, omdat het bedrijf in zijn huidige vorm meer milieu- en veiligheidsrisico’s voor de buurt oplevert dan de oorspronkelijke groothandel.

Om die reden wijst de Raad van State  in tweede instantie vandaag het beroep van Helion BV van de hand. De uitspraak betekent een fikse tegenvaller voor het bedrijf, omdat het eerder door de rechtbank nog in het gelijk was gesteld. Helion zal nu waarschijnlijk toch naar een andere bedrijfslocatie moeten zoeken, omdat het huidige bedrijfsgebouw dicht bij woningen en een huisartsenpost ligt. 

Het gevaar voor de buurt zit ‘m in het uit de verpakking halen van kleur- en ander grondstoffen en die te mengen tot gebruiksklare verf. Die mengactiviteiten zijn de afgelopen jaren toegenomen en maken nu bijna de helft (43 procent om precies te zijn) van de bedrijfsactiviteiten uit. De Raad van State is het eens met de gemeente Westland dat het mengen van kleurstoffen meer milieuoverlast kan opleveren dan alleen het opslaan van producten voor de handel. Want die worden meestal niet uit de verpakking gehaald en gemengd of anderszins bewerkt. 

De Raad stelt dat het bedrijf juist door de mengactiviteiten in een zwaardere milieucategorie valt die niet meer wordt gedekt door het bestemmingsplan voor de bedrijfslocatie aan de Dijkweg. Ook is er meer kans op stofexplosies, omdat het bedrijf actieve kool gebruikt voor de zuiveringsinstallaties. Het gevolg van de uitspraak is dat het bedrijf waarschijnlijk een andere locatie voor het mengen van kleurstoffen moet vinden. Alleen opslag is nog wel toegestaan. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland