Volledig scherm
© ANP

Westland veel onveiliger dan wordt voorgedaan

Er wordt in Westland een veel rooskleuriger beeld gegeven van de veiligheid dan in werkelijkheid het geval is. Niet alleen burgers en media, maar ook buurtpreventies worden niet goed, tijdig en volledig geïnformeerd over voorvallen die zich hebben voorgedaan.

Dat stellen de lokale partijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland, die samen een meerderheid hebben in de gemeenteraad. Ze vragen nu via een motie aan burgemeester Agnes van Ardenne om in gesprek te gaan met de politie en het Openbaar Ministerie om deze gebrekkige informatievoorziening aan de kaak te stellen.

,,We zien dingen zelf gebeuren en constateren dat we er daarna niks van terugvinden’’, zegt Remmert Keizer, fractievoorzitter van GemeenteBelang Westland. ,,Het wordt daarom hoog tijd dat er vanuit de politie meer wordt gemeld. Het moet transparanter, want we hebben het vermoeden dat in de weekscans ook niet alles staat.’’

Quote

De politie krikt het gevoel van veiligheid omhoog door gefilterde informatie door te geven

Peter Duijsens

Buurgemeente Midden-Delfland gaat daar volgens Keizer op een hele andere manier mee om. ,,Daar wordt veel meer gedeeld met elkaar’’, weet hij. ,,Het mag in Westland wel iets opener. Er wordt nu net gedaan of het allemaal hartstikke goed gaat, maar zo werkt het ook niet. Een autodiefstal wordt wel gemeld, maar dingen als mishandelingen en opgeschoten jongeren lang niet altijd.’’

Buurtpreventies

Peter Duijsens van Westland Verstandig vindt het vooral kwalijk dat de buurtpreventies blijkbaar ook onvolledig geïnformeerd worden. ,,Buurtpreventies klagen hierover, dat hebben we nagevraagd’’, aldus Duijsens. ,,Zij hebben lange tijd alle informatie gekregen, maar sinds een maand of drie, vier wordt daar in geknipt. Ze zien en horen niet alles meer van hun eigen kern, dus dat is vreemd. De politie krikt het gevoel van veiligheid omhoog door gefilterde informatie door te geven.’’ De politie wil eerst de reactie van de burgemeester afwachten alvorens met een reactie te komen.

In samenwerking met indebuurt Westland