Ondernemer Paul Verhoeven van evenementenbureau Westbeach op het strand van Molenslag in Monster.
Volledig scherm
Ondernemer Paul Verhoeven van evenementenbureau Westbeach op het strand van Molenslag in Monster. © Thierry Schut

Westland Verstandig wil opheldering van wethouder over weigeren van vergunning voor Westbeach

Wethouder kustzaken Albert Abee (CDA) komt volgende maand met een voorstel naar de gemeenteraad over het nieuwe beleid rondom strandtenten. Vooruitlopend daarop is een vergunningsaanvraag van Westbeach in Monster om tiende strandpaviljoen langs de Westland kust te worden, afgewezen door het college. Vreemd, vindt oppositiepartij Westland, die daar opheldering over wil van de wethouder.

,,Er is nogal wat deining ontstaan over de weigering van een omgevingsvergunning aan Westbeach”, zegt Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig. ,,Het college past het vigerende (geldende, red.) bestemmingsplan strak toe. In de kustvisie, die niet door de gemeenteraad is vastgesteld, stond dat er uitgebreid zou worden naar tien strandpaviljoens.”

Bestemmingsplan

Voormalig wethouder Zwinkels, de voorganger van Abee, gaf destijds aan dat delen van de kustvisie, waaronder het strandtentenbeleid, wel uitgevoerd zou worden door het college, aldus Duijsens. ,,Het college heeft aangegeven dat zij met een beleidsnota zou komen, maar zo ver is het nog niet. In de tussentijd hebben b en w  al wel negatief beslist op de aanvraag van Westbeach. Het college had vrijstelling kunnen geven van het bestemmingsplan. Dat is bij andere strandpaviljoens ook gebeurd, dus ik ben heel erg benieuwd waarom dat nu niet overwogen is.”

Kwijtschelden

De toezegging van de voormalige wethouder dat delen van de kustvisie wél zouden worden uitgewerkt, waaronder het aantal strandpaviljoens, ziet de voorman van de oppositiepartij ook niet meer terug. ,,Het lijkt erop dat het college verwachtingen heeft gewekt richting de exploitant van Westbeach dat de vergunning er wel zou komen”, stelt Duijsens. ,,Daarom  hoop ik dat het college coulance wil betrachten als het gaat om de boetes die zijn opgelegd en die wil kwijtschelden.”

Ook bij coalitiepartij LPF Westland leven de nodige vragen over de kwestie Westbeach. Raadslid Roel Valstar wil van wethouder Abee weten of Westbeach zich aan de afspraken heeft gehouden en waarom het nog steeds niet gelukt is om tot legalisatie te komen.

In samenwerking met indebuurt Westland