De handel in sierteeltproducten is vastgelopen, daardoor worden planten en bloemen massaal vernietigd.
Volledig scherm
De handel in sierteeltproducten is vastgelopen, daardoor worden planten en bloemen massaal vernietigd. © Thierry Schut

Westland zoekt naar nieuw leven voor tuinbouwproducten

De gemeente Westland levert een financiële bijdrage aan onderzoek naar een nieuwe bestemming van tuinbouwproducten. Omdat er vanwege de coronacrisis minder wordt afgezet, worden die op dit moment veelal vernietigd. 

De internationale handel in groente en fruit heeft door het coronavirus een flinke knauw gekregen. De veiling in Honselersdijk accepteert nog slechts dertig procent van de sierteeltproducten van haar leveranciers, terwijl handelaren en kwekers van groente en fruit zich ook zorgen maken. Dagelijks worden er tonnen aan dagverse producten vernietigd die niet worden verkocht. 

Samen met de provincie Zuid-Holland en de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) werkt de gemeente Westland aan een onderzoek naar alternatief gebruik van tuinbouwproducten. Vanuit de Europese Unie wordt er ook een financiële bijdrage geleverd. Mogelijk kunnen de nieuwe bestemmingen van deze producten ook na de coronacrisis een duurzame oplossing zijn. 

Quote

Met dit onderzoek willen we dat de sector toch de vruchten kan plukken van deze crisis

Albert Abee

‘De coronacrisis is een trieste aanleiding. Maar met dit onderzoek willen we biobased-mogelijkheden voor de tuinbouw aantonen, zodat de sector toch de vruchten kan plukken van deze crisis’, laat de Westlandse tuinbouwwethouder Albert Abee weten. 

Het is de bedoeling dat plantinhoudstoffen, zoals oliën, kleurstoffen, hydrolaten en gedroogde plantendelen uit planten als kleur-, geur- en smaakstoffen worden gebruikt. Achttien van die mogelijke nieuwe toepassingen worden momenteel onderzocht. Van twintig tuinbouwproducten worden in de komende weken monsters aan ondernemers in de cosmetica-, geur- en smaakindustrie aangeboden. 

In samenwerking met indebuurt Westland