Volledig scherm
Team Westland4AIR 2020. © Westland4AIR

Westland4AIR met recordaantal schaatsers naar de Weissensee

Westland4AIR staat volgende week dinsdag met een recordaantal deelnemers aan de start tijdens Skate4AIR, de Alternatieve Elfstedentocht. Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de taaislijmziekte Cystic Fibrosis (CF). 

150 schaatsers uit Nederland, van wie 22 van Westland4AIR, trachten op de Oostenrijkse Weissensee 200 kilometer te schaatsen. ,,Het is nog even afwachten hoe groot de rondjes zullen zijn", vertelt Judith Barendse namens Arjan Roodenrijs, eigenaar van Meesterbakker Roodenrijs en initiatiefnemer van het Westlandse team. ,,Het is nog spannend of het meer helemaal dicht ligt, want het heeft nog niet zo hard gevroren. Het is de insteek dat de deelnemers de 200 kilometer halen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat ze niet zover komen.”

750 euro mee als ‘entreegeld’ 

Roodenrijs verkoopt net als de Westlandse bakkers Echte bakker Langerak, Bakkerij Erwin Scholtes, Bakker Paul Schalke en Bakkerij Vreugdenhil cake voor het goede doel. De opbrengsten daarvan worden gedoneerd voor onderzoek. Roodenrijs startte het team acht jaar geleden en verloor zijn zoon Frank drie jaar later aan CF. ,,Eerst deed er slechts één familielid mee, nu wordt het team elk jaar groter.” Ook een groot deel van de schaatsklas, waarmee de deelnemers in De Uithof trainen, schaatst mee.

De 22 deelnemers nemen elk ook minimaal 750 euro mee als ‘entreegeld’ voor de tiende editie van het evenement. Het Westlandse team neemt voor de achtste keer deel. ‘Door het (eerder, red.) ingezamelde geld kon er al baanbrekend onderzoek gedaan worden, waardoor het leven van patiënten steeds dragelijker is geworden. Er bestaat zelfs een goede kans dat CF in de toekomst een ziekte is waar je oud mee kunt worden.’ 

In samenwerking met indebuurt Westland