Volledig scherm
PREMIUM
Er wordt tijdens de bijeenkomsten naar elkaar geluisterd, niet geoordeeld. © Thierry Schut

Westlanders helpen elkaar van de drugs af te blijven bij cocaine anonymous

Twaalf Westlanders komen bijeen in het gebouw van Vitis Welzijn in Naaldwijk. Ze hebben een ding gemeen: een (drugs)verslaving. Ze helpen elkaar er vanaf te blijven.

Bij 'Cocaine Anonymous', kortweg CA, is iedereen welkom, met en zonder verslaving. ,,Het is niet aan ons om te bepalen of iemand verslaafd is of niet", vertelt Eduard. Hij kampt al jaren met een alcoholverslaving. Een paar jaar geleden kwam hij in aanraking met CA. Hoewel de naam doet vermoeden dat de hulpgroep alleen is bedoeld voor mensen die cocaïne gebruiken, is iedereen met welke verslaving dan ook welkom. Een belangrijk punt van CA is dat het geen afkickprogramma is. Het is een zelfhulpgroep met lotgenoten die steun zoeken bij elkaar. Ook worden er geen regels opgelegd die een deelnemer moet volgen. In plaats daarvan zijn er twaalf stappen die leiden tot een leven zonder drugs of andere verslavende middelen.

 1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
  PREMIUM
  Vak apart

  Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

  Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.
 2. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
  PREMIUM

  Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

  Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.

In samenwerking met indebuurt Westland