Volledig scherm
Ter illustratie. © Foto: Thierry Schut

Westlanders willen in eigen gemeente blijven

De krapte op de Westlandse woningmarkt neemt toe. Het afgelopen kwartaal zijn aanzienlijk minder woningen verkocht. Huizen die wel van eigenaar wisselden, waren flink duurder ten opzichte van vorig jaar. 

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Landelijk gezien begint de gekte op de woningmarkt af te nemen. De NVM ziet de daling van het aantal transacties afvlakken. Daarbij neemt het aanbod sinds lange tijd weer toe en zijn de prijsstijgingen niet meer zo groot. 

Quote

Hoe krapper de markt, hoe meer mensen bieden

Kokje

Toch is de markt al anderhalf jaar oververhit en spreekt de NVM nog steeds van code rood. Zeker Westland vormt volgens Jan Kokje, voorzitter van de NVM Haaglanden, in de regio een uitschieter. 

Hier is de krapte het afgelopen kwartaal flink toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Er werden 184 minder woningen verkocht, een afname van 18,8 procent. De huizen díe verkocht werden, waren duurder. Er is  een prijsstijging van 13,4 procent en gemiddeld legde de Westlandse koper 315.700 euro neer. Kokje: ,,Hoe krapper de markt, hoe meer mensen bieden.’’ Ter vergelijking: landelijk steeg de gemiddelde prijs tot 298.000 euro. Flink lager dan in Westland, maar landelijk een recordniveau. 

Eigen markt

Hoe het komt dat Westland zo'n uitschieter vormt? Kokje denkt doordat Westlanders graag in hun eigen gemeente blijven wonen. ,,Het is hierdoor een hele eigen markt. Anders bijvoorbeeld dan een stad als Den Haag.’’ Er is veel vraag maar weinig aanbod. 

Bij Borgdorff Makelaars, met meerdere vestigingen in Westland, merken ze dit ook. ,,Als we er weer een woning in de verkoop bij krijgen, dan is dit echt een feestje. Terwijl de portefeuille tijdens de crisis heel uitgebreid was en we eerder een feestje vierden als er weer een woning verkocht werd’’, legt Irene Borgdorff uit.

Momentopname

Toch ziet Kokje ook lichtpuntjes in Westland en noemt hij de markt, ondanks de prijsstijging en de daling van het aantal transacties, stabiel. Zo is de prijsstijging volgens hem niet enorm. ,,3,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal valt mee.’’ 

Of de hardste prijsstijging voorbij is, kan hij niet zeggen. ,,Een kwartaal later kunnen we pas zien of een trend doorzet. De cijfers zijn een momentopname. Het is lastig te voorspellen wat er gebeurt. Maar we lijken in normaler vaarwater te komen.’’ 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland