De Westlandse gemeenteraad gaat de komende tijd digitaal vergaderen. Alleen de voorzitter en de griffie zitten dan in de zaal. De rest is thuis.
Volledig scherm
De Westlandse gemeenteraad gaat de komende tijd digitaal vergaderen. Alleen de voorzitter en de griffie zitten dan in de zaal. De rest is thuis. © Thierry Schut

Westlandse gemeenteraad gaat digitaal vergaderen

De Westlandse gemeenteraad vergadert op donderdag 23 april voor het eerst digitaal met elkaar tijdens een raadsvergadering. Ter voorbereiding daarop wordt op 16 april een commissievergadering gehouden. 

De vergaderingen worden wel geleid vanuit de raadzaal, waar alleen de voorzitter en de griffie aanwezig zullen zijn. De rest van de raadsleden en ook het college van b en w zitten thuis. 

Maandagavond hebben de burgemeester, de griffier en de fractievoorzitters gesproken over de mogelijkheden van digitaal vergaderen. Daar kwam uit dat de raadsvergadering van dinsdag 14 april komt te vervallen.

Op 14 mei staat een gecombineerde commissievergadering op de agenda, ter voorbereiding op de digitale raadsvergadering met ook digitale besluitvorming op 26 mei. 

Live-uitzendingen

Digitale besluitvorming door de raad is mogelijk omdat deze week per direct een tijdelijke noodwet in werking treedt die toestaat om digitaal te kunnen besluiten. De Eerste Kamer ging daarmee dinsdag akkoord. De Tweede Kamer deed dat eerder al.

De griffie van de gemeente Westland laat weten dat er geen personen worden toegelaten in de raadzaal. Via de live-uitzendingen kunnen de vergaderingen door de mensen thuis worden gevolgd.

Diverse oppositiepartijen gaven in deze krant aan weer zo snel mogelijk te willen gaan vergaderen.

In samenwerking met indebuurt Westland