Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Westlandse huizen zijn in trek en wisselen meer van eigenaar

Westlandse huizen zijn in trek. Het tweede kwartaal van dit jaar zijn 19,4 procent meer woningen verkocht ten opzichte van datzelfde vorig jaar. De gemiddelde transactieprijs is 314.400 euro. De verkooptijd bedraagt gemiddeld 33 dagen. Vorig jaar was dat 44 dagen.

,,De cijfers geven een goede weergave van de werkelijkheid”, vertelt makelaar Peter Overvoorde. ,,Vooral de prijzen van nieuwbouwwoningen nieuwer dan tien jaar zijn harder gestegen.”

Een reden voor de stijging kan Jan Kokje, voorzitter van afdeling Haaglanden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM), niet geven. ,,Het zou kunnen dat toevallig net bepaalde projecten in de verkoop gaan.” Toch is de stijging aan het teruglopen. ,,We zien dat de stijging weer afvlakt en stabiliseert. Dat is een gezonde situatie, want anders wordt een luchtbel gecreëerd.”

In het Westland is voornamelijk krapte te zien bij appartementen. Veel Westlanders zoeken een appartement in Naaldwijk of willen een nieuwbouwwoning in ‘s-Gravenzande. Woningen worden snel verkocht.

Niet alleen Westlanders begeven zich op de Westlandse woningmarkt. ,,Veel mensen uit Den Haag en Rotterdam verhuizen, omdat het daar te duur wordt”, vertelt Frank Ros, van de Westlandse Makelaar Helm & Heus. ,,Wateringen, Honselersdijk en Poeldijk zijn in trek bij Hagenaren.” Ook komen Westlanders terug vanuit andere gebieden. Ros: ,,Zo hebben we laatst een huis verkocht aan mensen die in Friesland woonden. Ze zochten een appartement in Naaldwijk, omdat vrienden en familie hier wonen.”

Starters

Volgens de makelaars hebben voornamelijk starters het lastig. ,,In het bijzonder jongvolwassenen die alleen iets willen kopen. Zij zijn regelmatig aangewezen op financiële hulp van ouders”, aldus Overvoorde. Ook zijn starters door de hoge prijzen aangewezen op goedkopere kluswoningen. ,,Mensen zonder kinderen die een paar jaar gaan verbouwen”, licht Ros toe. ,,Ze zorgen eerst dat de woonkamer, slaapkamer en badkamer in orde zijn, waarna ze gaan sparen voor een dakkapel.” Jongeren verhuizen door de moeilijke markt steeds vaker naar plekken waar huizen goedkoper zijn. Overvoorde: ,,Maar Westlanders komen wel terug.”

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland