Volledig scherm
Hennep. © Thinkstock

Westlandse patiënt wil liberaler cannabisbeleid

Westlandse patiënten helpen elkaar onderling aan wietolie. Dat is echter illegaal. Met de komst van een nieuwe burgemeester is wellicht meer openheid mogelijk.

Het gebruik van medicinale wietolie rukt op in Westland. ,,Er is geen houden meer aan’’, zegt René Barendse (43). ,,Steeds meer mensen horen er van en willen de olie voor hun moeder die misselijk is van een chemokuur of voor een kennis met de ziekte van Crohn.’’

De Naaldwijker gebruikt de olie om zijn zenuwpijnen te onderdrukken. Hij maakt de olie zelf. Dat is illegaal, maar veel keus zegt hij niet te hebben. ,,Mijn arts schrijft het voor, maar omdat mijn zorgverzekeraar het niet vergoedt, is de wietolie van de apotheek onbetaalbaar. Dan kan ik een illegaal circuit in om aan de olie te komen of ik kan zelf wat plantjes kweken waardoor ik mezelf kan helpen.’’

Barendse heeft een stichting opgericht waarin patiënten, waarvan velen uit het Westland, die de olie gebruiken of zelf maken, zijn verenigd. De groep Westlandse patiënten roept hun gemeente op tot een liberaler cannabisbeleid voor mensen die de hennep gebruiken voor hun gezondheid.

Slapeloosheid

Nicky Kelderman uit Monster leed aan slapeloosheid. Met drie kinderen en een eigen ict-bedrijf was dat lastig. ,,Anderhalf uur slaap kreeg ik per nacht totdat ik op de hondentraining werd aangesproken door iemand die me vertelde dat er iets bestond dat mij zou kunnen helpen. Ik had nog nooit geblowd. Ik wist niks van wiet. Maar meteen de eerste nacht dat ik twee druppels olie nam, sliep ik heerlijk en stond ik ’s ochtends fris op. ‘Wat raar dat dit illegaal is’, dacht ik meteen. Dit zou zoveel mensen kunnen helpen’’. Nicky krijgt haar olie via via. Daar open over praten gaat niet. Ze wil niemand in problemen brengen.

Barendse praat, blogt en discussieert er wel openlijk over. Hij hoopt zo bij te dragen aan een liberaler beleid ten aanzien van medicinale cannabis. Barendse heeft de gemeente, de buren en de politie daarom schriftelijk ingelicht over de vijf wietplanten in zijn tuin. ,,Omdat ik niet stiekem wil doen.’’

Conservatief

De buren hebben inmiddels positief gereageerd. De gemeente en de politie nog niet. Een politie-inval en de vernietiging van zijn oogst zou een ramp voor zijn gezondheid betekenen.

In navolging van de burgemeester van Tilburg hebben ook de burgemeesters van Schagen, Haarlemmermeer en Haarlem toegezegd dat patiënten in hun gemeenten niet meer bang hoeven te zijn dat de politie hun wietplanten in beslag komt nemen. Zij stellen wel enkele voorwaarden. Zo moet de wiet strikt voor eigen gebruik worden geteeld, moet er een medische verklaring kunnen worden overlegd en mogen de planten niet hoger dan drie meter worden.

,,Westland stond tot nu toe conservatief in de medicinale cannabisdiscussie. Ik weet dat onze huidige burgemeester geen voorstander is van eigen mediwiet. Nu er een nieuwe burgemeester komt is dit misschien een kans op een liberaler beleid’’, hoopt Barendse.