Westlandse vindt ‘huishoudelijk mesje’ van 50.000 jaar oud

VideoToen Willy van Wingerden in juli 2016 over de Zandmotor liep en een bijzondere 'steen’ oppakte, viel haar meteen op dat het ‘lekker in de hand lag’. Dat het drie jaar later om een vuurstenen handgereedschap van 50.000 jaar geleden blijkt te gaan, had ze nooit verwacht.

Volledig scherm
V.l.n.r.: Luc Amkreutz, Willy van Wingerden, Geeske Langejans en Marcel Niekus in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bij de opmerkelijke vondst: het vuurstenen handgereedschap van 50.000 jaar oud. © Peter Franken

Het vuurstenen ‘aardappelschilmesje’, zoals het wordt genoemd, is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hier meteen dan ook de eerste rectificatie. Met dit mesje werden absoluut géén aardappelen geschild. ,,Die bestonden helemaal nog niet", zegt Marcel Niekus die het onderzoek naar de vondst heeft geleid. ,,Gebruikssporen hebben we niet gevonden, maar het is aannemelijk dat het een dagelijks gebruiksvoorwerp was, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van dierenhuiden.”

Willy van Wingerden  (58) uit Honselersdijk heeft het vuurstenen mesje met ‘teren handvat’ gevonden en  ging vanmiddag zelf kijken naar 'haar vondst’. Nu niet meer bij haar thuis, maar veilig achter glas in een vitrine. ,,Super bijzonder dat ik mijn 'baby’ weer kan zien vanmiddag. Het blijft mijn vondst. De steen is maar heel kort bij mij thuis geweest natuurlijk.”

In samenwerking met indebuurt Westland