Volledig scherm
Zorgwethouder Piet Vreugdenhil (CDA) in gesprek. © Thierry Schut

Wethouder neemt schrappen uren huishoudelijke hulp opnieuw onder de loep

Alle Westlanders die sinds 1 januari een nieuwe indicatie hebben gekregen voor uren hulp in de huishouding worden opnieuw benaderd door de gemeente Westland om te kijken of ze wel genoeg hulp krijgen.

Dat heeft zorgwethouder Piet Vreugdenhil dinsdagavond toegezegd tijdens een raadsvergadering. De oppositiepartijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland, D66, PvdA en GroenLinks wilden alles terugdraaien wat er sinds 1 januari op dat gebied is gebeurd, maar zo ver wilde Vreugdenhil niet gaan. Wel zegde hij toe alle 100 tot 140 herindicaties opnieuw te gaan bekijken. 

Het nieuwe ‘resultaatgerichte‘ systeem van hulp in de huishouding deed de afgelopen weken veel stof opwaaien. Veel Westlanders werden gekort op het aantal uren. Niet zelden werd het aantal uren teruggeschroefd van zes naar twee. Onacceptabel volgens de oppositiepartijen. ,,Een bakkie en een praatje zijn er niet meer bij”, legde fractievoorzitter Ulbe Spaans van GroenLinks de nadruk op het sociale aspect.

Daarom dienden de oppositiepartijen een motie in om alles terug te draaien. De wethouder zegde eerder al toe alle nieuwe herindicaties tot 24 juni ‘on hold‘ te zetten om alles nog eens goed te bekijken. Maar daar hebben de mensen die al ‘aan de beurt‘ geweest zijn niks aan, stelden de oppositiepartijen.

Extern bureau

Daarom worden die mensen nu opnieuw benaderd en gaat een extern bureau meekijken of dat allemaal wel goed gaat. ,,We zijn blij dat de wethouder na de hele discussie gaat kijken wat er aan  de hand is”, aldus Kelly van Rijn van GemeenteBelang Westland. ,,We zijn op een andere manier gaan werken en daar zijn mensen de dupe van. We moeten het terugdraaien als mensen minder uren zorg gaan ontvangen. Mensen moeten zich weer mens gaan voelen.” 

,,We gaan alle situaties opnieuw bekijken en als het nodig en mogelijk is herstellen we het door maatwerk te bieden”, reageerde wethouder Vreugdenhil. ,,Op 24 juni rapporteren we dat aan de commissie. De financiële consequenties zijn nog niet bekend, maar die zijn er ongetwijfeld. Maar laat helder zijn dat dit college iedere cliënt de zorg wil geven die hij of zij nodig heeft.” 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland