Volledig scherm
Een illegale plantage die een aantal jaar geleden in het Brabantse Made werd aangetroffen. © Robert Van Den Berge

Wiet uit Westlandse kassen steeds dichterbij

 Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat de cannabis voor medicinaal gebruik in Westland gekweekt moet kunnen worden. 

De kans lijkt groot dat de beoogde coalitiepartijen na de verkiezingen in 2018 het onderwerp medicinale cannabis op tafel leggen. Enkel weken geleden braken Piet Vreugdenhil (CDA) en Maxim van Ooijen (D66) al een lans voor het toestaan van het kweken van wiet. Wethouder Theo Duijvestijn reageerde op zijn beurt door te stellen dat het college hier binnenskamers ook al over praat. Het rookgordijn helemaal optrekken kon hij nog niet, want het was nog te vroeg om concrete uitspraken te doen, zo liet hij weten.

,,Het valt niet te ontkennen dat veel van onze inwoners baat hebben bij de olie van medicinale cannabis”, aldus D66-raadslid Maxim van Ooijen. ,,De burgemeester van Tilburg heeft regels opgesteld om thuisteelt te reguleren. Ik wil niet oproepen om dat over te nemen, maar we kunnen wel kijken of we daar een eigen Westlands model van kunnen maken.”

Meerderheid

Een meerderheid van de partijen lijkt dat wel te zien zitten. Remmert Keizer, fractievoorzitter van GemeenteBelang Westland, denkt ook dat gebruikers van medicinale cannabis beter geholpen kunnen worden: ,,Die mensen voelen zich nu bijna crimineel. Als het voor medicinale doeleinden is, kan volgens mij niemand tegen zijn.” Telen voor recreatief gebruik of een coffeeshop is nog een stap verder. ,,We zijn bereid om daarover na te denken. Kijk als je het doet zoals in Zwijndrecht [waar een niet-commerciële coffeeshop staat, red.], zorg dan ook dat je de teelt zelf doet, dan verdien je er tenminste nog niets. Maar zo ver is het natuurlijk nog niet.”

Westland Verstandig ziet het liefst dat de wietteelt op professionele wijze gereguleerd wordt. In een kas met een vergunning, zoals nu alleen in Groningen gebeurt. ,,Daar gaan wij als gemeente niet over”, zegt fractievoorzitter Peter Duijsens. ,,Daarom moeten we ervoor pleiten dat het rijk een ruimer vergunningsbeleid toestaat. Uiteraard onder strakke voorwaarden.”

Ook de fractievoorzitter van LPF-Westland, Dave van der Meer, zegt niet tegen te kunnen zijn als het mensen helpt en pijn verlicht. ,,Maar telen voor recreatief gebruik, daar zijn wij niet bepaald enthousiast over.” 

In samenwerking met indebuurt Westland