Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

'Wietplanten weg, da's een regelrechte strop'

René Barendse, voorvechter van het legaliseren van medicinaal wietgebruik in Westland, kreeg afgelopen weekend een vervelende verrassing. Vanaf zijn vakantieadres moest hij vernemen dat de vijf wietplanten die in zijn achtertuin stonden, zijn geruimd.

Barendse heeft ernstige zenuwpijnen en zegt veel baat te hebben bij zijn zelfgemaakte cannabisolie. Dat hij daarmee de Opiumwet overtreedt zit hem niet lekker. "Daarom heb ik juist altijd open kaart gespeeld. Ik stond in de krant en ik heb de gemeente én de politie al eerder ingelicht over mijn wietplanten. Nu zegt de politie dat agenten naar aanleiding van een anonieme tip bij mij zijn langs gekomen om mijn planten weg te halen. Dat kan dus al niet kloppen", stelt de Naaldwijker.

Strop

Mensen mogen thuis maximaal vijf wietplanten hebben. Op voorwaarde dat eigenaren de planten direct afstaan zodra de politie aanklopt, mogen ze thuis telen zonder daarna vervolgd te worden. "Nu zit ik een jaar zonder", aldus Barendse. "Doordat ik het zelf kweek en olie maak, kan ik 13.000 tot 14.000 euro besparen. Dit is een regelrechte strop voor mij.''

In samenwerking met indebuurt Westland