Volledig scherm
PREMIUM
Historisch weekend. 'Dat pikken Westlanders niet'. © Historisch Archief Westland

Wijnflesetiket toont hoe boos Westland was

In de Maand van de Geschiedenis met als thema ‘opstand’ is er weer de nationale verkiezing van het meest bijzondere archiefstuk. Westland doet mee met het unieke wijnflesetiket 'Dat pikken Westlanders niet'.

,,Dat etiket en de bijbehorende wijnfles symboliseren hoe boos en opstandig het Westland was toen Den Haag einde jaren negentig dreigde een stuk van ons Westland te annexeren’’, verduidelijkt Jan Buskes van het Gemeentearchief Westland. Het verzet mislukte, maar hij rekent wel op massale stemsteun om winnaar te worden.

Dit weekend staat de Westlandse geschiedenis centraal in de themamaand. Drie dagen lang wordt op verschillende locaties de lokale historie herbeleefd. Hoogtepunt is de historische markt, die zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur in de hal van het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk wordt gehouden. Daar zijn presentaties van ruim vijftien Westlandse historische verenigingen, werkgroepen en musea.

Wie wil kan er informatie vinden over stambomen en waardevol erfgoed en er zijn tweedehands en nieuwe boeken te koop. Geïnteresseerden kunnen verder tweeënhalf kilometer archief in de kluis bezoeken en eventueel 700 jaar oud perkament bekijken. De Kromme Jongens Peter Kruithof en Jump Koch zullen daar onder meer hét protestlied over het bedreigde Wateringen zingen. ‘Als het glas moet wijken voor het steen, waar moet het dan met het Westland heen?’