Wolvarkens vreten bodem van kas schoon

VideoWolvarkens die je hele kas omploegen, het klinkt als een horrorscenario voor een tuinder. Maar dat geldt niet voor druivenkwekerij Nieuw Tuinzight aan de Zwethkade-zuid in Den Hoorn. Daar vreten drie fraaie exemplaren de moestuinkas helemaal schoon en zorgen ze met hun uitwerpselen ook nog eens voor vruchtbare aarde voor de volgende teelt. 

,,Dit is een hele leuke samenwerking”, legt Hilde Jansen van de druivenkwekerij uit. ,,Ik ken de Westlandse herder Pieter Dekker en vroeg hem of we samen niet iets leuks konden doen. Hij heeft niet alleen schapen, maar ook koeien en wolvarkens.”

Zo gezegd, zo gedaan en in een mum van tijd liepen er drie wolvarkens door de kas. ,,Wij hebben een hele grote moestuin binnen, waar we ook pompoenen telen”, zegt Jansen. ,,Daar lopen ze nu. Het is echt super, een hele mooie kringloop. En ze wroeten alles helemaal ondersteboven. Ze zitten zowat een halve meter diep, echt hartstikke leuk.”

Failliet

De drie wolvarkens, een blonde, rode en een zwarte, komen uit Rotterdam. ,,Ze komen van ‘Uit je eigen stad’, een leuk initiatief, dat helaas failliet is gegaan. Daar liepen ze en na het faillissement zijn ze bij Pieter terechtgekomen. En nu dus bij ons. Toen ze kwamen, moesten we ze bijna vooruit rollen, zo dik waren ze. Maar ze zijn nu wel een beetje afgevallen.”

Als Hilde Jansen komt aanlopen in de kas, draven de varkens naar haar toe. ,,Maar ik hoef bijna niks bij te voeren, want er zit zó veel in de grond. Ze hebben een megagrote snuit en  graven allerlei kleine dingen op uit de grond. Ze hebben het onwijs naar hun zin en volgens Pieter zijn ze erg relaxed geworden. Helemaal zen.”

Volgende maand gaan ze weer weg en dan wordt de moestuin weer ingezaaid. ,,De grond is nu helemaal super”, zegt Jansen blij.    

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Westland