Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Ben van der Stee © Thierry Schut

‘Woningen Vestia moeten in sociale sector blijven‘

Vier op de tien huurwoningen van woningcorporatie Vestia die vrijkomen, verdwijnen uit de sociale sector. Dat moet heel snel stoppen, stelt wonenwethouder Ben van der Stee (LPF), die daarvoor een intensieve lobby bij de landelijke overheid is gestart.

Het aantal van honderd nieuwe sociale huurwoningen per jaar in Westland, zoals in de woonvisie staat, is in 2016 en 2017 bij lange na niet gehaald, terwijl er aan de andere kant ook jaarlijks tientallen sociale huurhuizen van de markt verdwijnen. Die worden hoger gewaardeerd dan de grens van 710 euro huur per maand. ,,Daar valt niet tegenaan te bouwen”, zegt wonenwethouder Ben van der Stee. ,,En de druk op de sociale huurwoningmarkt is al zo groot.”

Daarom doet de wethouder nu met klem een beroep op de landelijke overheid. De woonspecialisten van de Tweede Kamerfracties praten maandag over de woningen van Vestia en Van der Stee heeft nu zowel gedeputeerde Adri Bom (CDA) als Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD) ingeschakeld om uitvoerig te lobbyen.

Saneringsoperatie

Quote

De wet moet worden versoepeld en er moet bovendien geld van de minister bij

wonenwethouder Ben van der Stee, LPF

,,Het probleem van de woningen van Vestia is niet nieuw, maar er wordt nu gewoon niks aan gedaan”, weet Van der Stee. ,,Het ligt helemaal stil. De Westlandse woningcorporaties Arcade en Wonen Wateringen willen wel woningen van Vestia overnemen, maar kunnen dat nu niet omdat de wetgeving dat niet toelaat en het kostenplaatje ook te hoog is.” Dat heeft te maken met de saneringsoperatie van Vestia vanwege de grootschalige fraude met zogenoemde rentederivaten die zes jaar geleden volledig uit de hand liep.

En daar komt volgens Van der Stee de landelijke overheid om de hoek kijken. ,,De wet moet worden versoepeld en er moet bovendien geld van de minister bij”, stelt hij. ,,Dit is nou bij uitstek een probleem dat we met elkaar moeten oplossen.”

In Westland zijn vooral de kernen Naaldwijk, Honselersdijk en Maasdijk in de aap gelogeerd, omdat het noodlijdende Vestia voornamelijk daar bezit heeft. ,,In totaal zo’n 2.700 woningen‘’, aldus Van der Stee. ,,Deze problematiek van Vestia heeft naast  de afname van de voorraad ook tot gevolg dat er minder investeringen in duurzaamheid worden gedaan.”