Volledig scherm
Voor een penthouse in dit gebouw aan de Secretaris Verhoeffweg in Naaldwijk werd vorig jaar 575.000 euro gevraagd. © Till Behne

Woningverkoop volledig gestagneerd in Westland

De overspannen woningmarkt heeft zijn weerslag op Westland. In vergelijking met vorig jaar werden het afgelopen kwartaal in de regio Haaglanden nergens zo weinig woningen verkocht als hier. 

Het aantal verkochte huizen nam in het derde kwartaal van dit jaar verder af terwijl de prijzen blijven stijgen. In Westland werden tussen juli en september 29,6 procent minder huizen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van de NVM.

Peter Overvoorde, eigenaar van Overvoorde Makelaardij uit zijn zorgen. ,,Het aanbod loopt steeds verder terug, terwijl de vraag onverminderd groot blijft.” Bovendien, vervolgt hij, ,,sluiten de twee niet op elkaar aan. Zo is het aanbod dat voor starters - de grootste groep vragers - bestemd is voor hen onbetaalbaar. Niet iedereen kan naar een twee-onder-eenkapwoning.”

Geen doorstroom

,,Senioren idem dito”, vervolgt Overvoorde. ,,Omdat zij niets kunnen vinden wat aan hun eisen voldoet, blijven zij in grote huizen zitten. Van doorstroom op de woningmarkt is geen sprake meer. Wat daarbij ook meespeelt is dat het steeds normaler wordt om eerst een nieuw stulpje te kopen en dan pas het eigen huis in de verkoop te zetten.’’

Ook de prijzen in Westland rijzen de pan uit. Een huis in het Westland kost gemiddeld 320.567 euro. Dat is 9,2 procent meer dan vorig jaar. ,,En dan hebben we nog het geluk dat (nuchtere) Westlanders niet zo van het overbieden zijn”, grapt Overvoorde. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!