Volledig scherm
Agnes van Ardenne in 2011 bij opening Varend Corso bij Wollabrand. © Thierry Schut Fotografie

‘Ze weet wat een tomaat is’

Een tuindersdochter uit Maasland staat vanaf oktober aan het hoofd van de gemeente Westland. Agnes van Ardenne-Van der Hoeven is gekozen als waarnemend burgemeester. De raad is tevreden met hun nieuwe tijdelijke voorzitter.

Volledig scherm
© Vermeer Fred
Quote

Ze heeft aangegeven dat ze er nooit op uit is dat een deel van de raad wint, maar graag compromis­sen zoekt

Remmert Keizer

Ze is minister van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken geweest. Dat staat mooi op je CV, maar wat voor Westland meer geldt, is dat je affiniteit hebt met de regio. Voor de fractievoorzitters van de gemeente Westland was het belangrijk dat Agnes van Ardenne (CDA) opgroeide als tuindersdochter in Maasland (toen nog Westland). Dat ze geen burgemeesterservaring heeft, is te overzien. Gisterochtend onderzochten ze op het Provinciehuis of er een spreekwoordelijke ‘klik’ was met de tijdelijke burgemeester.

Die klik was er. Dat Van Ardenne de tuinbouwregio kent, wordt door meerdere fractievoorzitters als een groot voordeel gezien. „Ze weet wat een tomaat is”, zegt Piet Vreugdenhil (CDA). „Zo zei ze het zelf om aan te geven dat ze de regio kent en de mentaliteit die hier heerst.”

Onrust
Van Ardenne moet haar ‘mannetje’ kunnen staan. De verhoudingen in de Westlandse raad zijn namelijk niet opperbest. „Het is belangrijk dat de bestuurlijke eenheid terugkeert”, aldus Remmert Keizer (GemeenteBelang Westland). „Ze heeft aangegeven dat ze er nooit op uit is dat een deel van de raad wint, maar graag compromissen zoekt. Dat spreekt mij aan”, aldus Peter Duijsens (Westland Verstandig).

Van Ardenne begon in de jaren 90 als raadslid van de gemeente Vlaardingen en werd wethouder. Ze woont daar nog steeds. Ook was ze lid van de Tweede Kamer. Een zwak voor tuinbouw heeft ze altijd gehad. Zo had ze verschillende functies bij het inmiddels opgeheven Productschap Tuinbouw en vorig jaar werd ze voorzitter van keuringsdienst Naktuinbouw.

In samenwerking met indebuurt Westland