Volledig scherm
© ANP

Zes wethouders luiden noodklok over verkoop Vestia-woningen

De Westlandse wethouder Ben van der Stee (wonen) heeft samen met vijf andere wethouders zijn zorgen geuit over de voorgenomen verkoop van meer dan 10.000 sociale huurwoningen door de noodlijdende woningcorporatie Vestia.

Van der Stee bezocht samen met zijn collega-wethouders Schoon (Brielle), Proos (Barendrecht), Hordijk (Zuidplas), Van Kuppeveld (Pijnacker-Nootdorp) en Theuws (Bergeijk) de Tweede Kamer om hun zorgen uit te spreken. 

Om haar financiële positie te verbeteren gaat Vestia haar woningbezit in de zes gemeenten afstoten. ,,Door de verkoop van 10.000 woningen wentelt Vestia de huisvestingsproblematiek af op de gemeenten”, geeft Van der Stee aan. ,,Maar de Vestia-problematiek overstijgt het lokale niveau. Als er geen oplossing komt dan verliezen we een groot gedeelte van onze, al te krappe, sociale woningvoorraad en dat is voor ons onacceptabel.”

Onderhandelingen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een bestuurlijk regisseur aangesteld om de Vestia-problematiek te inventariseren. In zijn rapport van juli 2019 heeft hij geadviseerd dat Vestia het woningbezit overdraagt (verkoopt) aan lokale corporaties. De onderhandelingen lopen op dit moment. 

De gemeenten doen een oproep aan de Tweede Kamerleden om bij te dragen aan een draaglijke oplossing voor alle partijen en om de liberalisering van de woningen van Vestia gedurende dit proces te bevriezen.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland