Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Zieke essen moeten worden gekapt. © Dirk Jan Gjeltema

Zieke essen langs Trekkade Maasland moeten tegen de vlakte

Staatsbosbeheer gaat vanaf augustus een aantal zieke essen weghalen langs de Trekkade in Maasland. De bomen hebben een schimmelziekte. Ze worden niet meer beter en kunnen makkelijk omvallen als ze aangetast en verzwakt zijn.

Ze gaan de bomen weghalen omdat ze een veiligheidsrisico vormen voor voorbijgangers. Waar zieke essen op plekken staan waar ze niet op wegen of paden kunnen vallen, blijven ze staan. Ook gaat Staatsbosbeheer op bepaalde plekken de bebossing ‘uitdunnen’ waardoor andere bomen meer licht en ruimte krijgen om te groeien.

Naast de zieke essen, worden ook hoge bomen langs de kade verwijderd om de openheid van het gebied te vergroten, dat is goed voor de weidevogels in Midden-Delfland.

Volgroeid

Na de kap begint Staatsbosbeheer zo snel mogelijk met de herplant. In open ruimtes komen jonge bomen of struiken die moeten bijdragen aan de biodiversiteit. De variatie is ook belangrijk zodat ziektes en plagen dan minder kans krijgen in het gebied. Het duurt volgens Staatsbosbeheer wel ‘enige jaren’ voordat het Maaslandse bos weer volgroeid is.

De kap van een paar honderd populieren bij het Kraaiennest in Maasland vorig jaar zorgde al voor de nodige ophef en protesten. Die bomen moesten tegen de vlakte omdat ze een risico vormden voor voorbijgangers en geparkeerde auto’s. De kapvergunning werd destijds nog een paar maanden tegengehouden door natuurverenigingen omdat Staatsbosbeheer wilde gaan kappen in de broedtijd van de weidevogels.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland