Volledig scherm
Op het dak van Food Centre Westland op het ABC-terrein in Poeldijk liggen duizenden zonnepanelen. © Foto: Thierry Schut

Zonnepanelen nemen hoge vlucht in Westland

Westland is de 'Glazen Stad van Nederland', maar begint ook steeds meer de streek van de zonnepanelen te worden. Er staan er nu meer dan 30.000 op bedrijfsdaken en dat zijn alleen nog maar de grote projecten. Er komen er spoedig nog veel meer bij.

Dat is vooral dankzij een nieuwe ronde aan subsidies van de landelijke overheid van liefst 12 miljard euro. Dit zijn zogenoemde SDE-subsidies voor duurzame energie. Ze gelden niet alleen voor zonnepanelen, maar je kunt er wel een heleboel voor neerzetten. Het is nog tot 3 oktober mogelijk om in te schrijven.

Westlandse bedrijven zijn er bijzonder in geïnteresseerd. ABC Westland heeft al 16.000 zonnepanelen op de daken staan, maar er komen er snel weer flink wat bij. ,,Wij gaan weer meedoen met de nieuwe subsidie-aanvragen'', verzekert Herwi Rijsdijk, directeur van ABC Westland Beheer. ,,We hebben afgelopen jaar weer twee hallen vervangen en daardoor is er ruimte voor 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen. De SDE-subsidie is daar wel bij nodig, want zonder gaat het niet. Het mag niet duurder worden dan fossiele energie, vinden wij.''

Koelcellen

Leverancier van zonnepanelen SolarNRG weet wel raad met zulke subsidies. Tijdens de vorige ronde diende het bedrijf uit Poeldijk 14 aanvragen in en die werden allemaal gehonoreerd. Lievaart Planten op het terrein van FloraHolland in Honselersdijk spande daarbij de kroon met 2.600 panelen. Dat komt neer op een kostenplaatje van 800.000 euro. 

Ook onder meer Floralis (445) en Cargoboss (450) lieten aardig wat panelen neerleggen. ,,De kosten daarvoor bedragen ongeveer een ton per klus'', zegt Sander Noordermeer, verkoop- en marketingdirecteur bij SolarNRG. ,,Voor de groente- en fruitsector zijn zonnepanelen interessant, omdat de productie naadloos aansluit bij het verbruik van de koelcellen in lente en zomer.''

FloraHolland

Bloemenveiling Royal FloraHolland onderkent dit ook, hoewel een woordvoerder nog niet veel over de plannen kan zeggen. ,,We kijken er zeker naar en zijn er ook echt mee bezig'', is het enige dat hij kwijt wil.

Buiten de panelen van Lievaart liggen er op Trade Parc Westland nog niet veel. Westerlee heeft er 9.000, Honderdland 1.000, net zo veel als in Wateringen, en De Woerd in Naaldwijk 500. Maar ABC Westland in Poeldijk spant de kroon met 16.000 stuks.  

Quote

Wij kijken zeker naar zonnepane­len en zijn er ook echt mee bezig.

woordvoerder FloraHolland

In samenwerking met indebuurt Westland