Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zorgen om ouderen in Westland: ‘Onvoldoende opvangmogelijkheden’

Het is slecht gesteld met opvangmogelijkheden voor hulpbehoevende ouderen in Westland. Dit stelt Seniorenraad Westland na onderzoek. De raad eist actie van de gemeente.

Het is volgens Anny Berendse en Diane Rang van de Seniorenraad een wrange conclusie. Terwijl het overheidsbeleid er steeds meer op gericht is om mensen langer thuis te laten wonen en het aantal (alleenstaande) ouderen toeneemt, zijn de voorzieningen voor senioren in Westland niet op orde. ,,Daar zijn we van geschrokken”, vertelt Berendse.

Het onderzoek heeft aangetoond dat op thuiszorgorganisaties en mantelzorgers een zware druk ligt. Een ander probleem is dat er geen andere opties zijn dan iemand thuis te laten wonen of naar een verpleeghuis te sturen. ,,Er moet een tussenstation komen”, stelt Berendse. Moet iemand toch naar een verpleeghuis, dan zijn er wachttijden van 10 tot 24 maanden voor langdurige zorg. Voor kortdurende zorg zijn slechts drie crisisbedden en tien revalidatiebedden beschikbaar bij spoed en negen als er geen sprake is van spoed.

,,Eigenlijk schieten alle voorzieningen rondom de opvang van senioren tekort”, aldus Berendse. Eén van de grootste missers in Westland is volgens de raad dat er geen geriatrische revalidatiezorg mogelijk is. Hierdoor worden veel ouderen die een verblijf met zorg nodig hebben buiten Westland geplaatst. De opvang van dementerenden is hierbij het grootste probleem. ,,Hierdoor komt extra druk op hun mantelzorgers te liggen”, aldus Rang. ,,Hun machteloosheid is voelbaar en dit wordt alleen maar erger”, valt Berendse haar bij.

Actie

Daarom trekt de raad nu een streep: tot hier en niet verder. De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels aangeboden aan wethouder Vreugdenhil (zorg & welzijn). Rang: ,,We willen dat de gemeente actie onderneemt.’' De raad wil concrete maatregelen zoals opvangplaatsen. ,,Eerder laten we niet los”, aldus Berendse.

Vreugdenhil laat weten het te betreuren dat uitwijken buiten de gemeente nodig is omdat Westland ‘vol’ is. ,,En hoewel het rijk verantwoordelijk is voor de verpleeghuisvoorziening, gaat het ons na aan het hart.” De wethouder meldt dat de gemeente inzet op nieuwe tijdelijke verblijfsvoorzieningen bij De Naaldhorst in Naaldwijk. Maandag volgt een gesprek tussen de gemeente en de Seniorenraad. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. ‘Schotten zijn vóór EU, maar treden straks uit omdat het Verenigd Koninkrijk dat wil’
    PREMIUM
    Vaarwel Britten

    ‘Schotten zijn vóór EU, maar treden straks uit omdat het Verenigd Koninkrijk dat wil’

    Raimond Dijkstra (46) volgt de uitslag van de Europese verkiezingen vandaag op de voet, zegt hij in de wekelijkse rubriek Vaarwel Britten. De Schotse stemvoorkeuren zijn voor hem misschien nog wel belangrijker dan de Nederlandse. In dit 'preferendum' kunnen ook de Schotten opnieuw hun mening geven over de brexit. ,,De Schotten zijn voor een langer verblijf in de EU, maar treden straks uit omdat het Verenigd Koninkrijk dat wil.”