Volledig scherm
Informatiebord over zwerfafval op de Westlandse stranden. © Gemeente Westland

Zwerfafval op de Westlandse stranden wordt aangepakt: ijverig rommel opruimen voor een ijsje

De Westlandse strandpaviljoens, de gemeente Westland en lokale jutters gaan samen het zwerfafval op de Westlandse stranden aanpakken in de campagne Grondstofjutters.

De campagne is officieel begonnen. Het doel is om met z'n allen bij te dragen aan een schoner strand en een schonere zee. Iedereen kan meedoen door een rasechte juttas te lenen bij een van de strandpaviljoens. Als je een volle tas met strandvuil inlevert, krijg je in ruil daarvoor een ijsje of een kopje koffie of thee. 

Op die manier willen de strandpaviljoens samen met de strandbezoekers werken aan schone stranden en daarmee een plasticvrije zee. De speciaal ontworpen tassen zijn bij diverse deelnemers op de strandslagen in ’s-Gravenzande, Ter Heijde en Monster te leen. Ook de lokale jutters Bianca Tiegelaar van BieKlien en BSO De Strandjutters van Okidoki doen mee. Zij gebruiken het gejutte afval bij educatieve projecten.

Stickers

Uit jaarlijks onderzoek blijkt dat er steeds meer zwerfafval op de Westlandse stranden achterblijft. Hoog tijd om dit aan te pakken, stellen de initiatiefnemers van Grondstofjutters. Naast het actief jutten en opruimen zijn er ook speciale borden en stickers met informatie voor strandbezoekers over hoe lang het duurt voordat afval in de natuur is afgebroken. 

Bij de vijf grote strandopgangen zijn verder zogenoemde peukenzuilen geplaatst om de rokende bezoekers te motiveren hun peuken niet zomaar op het strand achter te laten. Een sigarettenpeuk bestaat uit microplastics en vergaat daarom nooit. Bovendien is klein zwerfafval het moeilijkst op te ruimen.

Op het strand bij Vlugtenburg begint deze zomer ook een proef met papieren afvalzakjes voor het kleine afval. Die kunnen strandbezoekers meenemen naar hun ligplek.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland