Dossier

Dit zegt de wetenschapPijlen»

Dossier

Universi­teit van NLPijlen»

 1. Planeet ontdekt waar misschien leven mogelijk is: 950 biljoen kilometer vanaf de aarde

  Planeet ontdekt waar misschien leven mogelijk is: 950 biljoen kilometer vanaf de aarde

  Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die ongeveer even groot is als de aarde. Hij staat in de zogenoemde leefbare zone rond zijn ster, dus niet te ver en niet te dichtbij. In die zone kan eventueel vloeibaar water op het oppervlak van de planeet staan. Dat wil nog niet meteen zeggen dat er ook echt leven mogelijk is. Maar in hun zoektocht naar buitenaards leven kijken sterrenkundigen altijd wel naar de omvang van de planeet en afstand tot de ster.
 1. Vuurwerk in het heelal: superster staat op het punt om spectaculair te ontploffen

  Vuurwerk in het heelal: superster staat op het punt om spectacu­lair te ontploffen

  De superreus Betelgeuze, een ster die zich op 600 lichtjaar afstand van de aarde bevindt, staat volgens wetenschappers op het punt om op spectaculaire wijze te exploderen. Het kan nog vele jaren duren, maar het zou ook kunnen dat de supernova, zoals een dergelijke explosie van een ster genoemd wordt, morgen of over een week al plaatsvindt. De sensationele eruptie zal waarschijnlijk zelfs op klaarlichte dag zichtbaar zijn.
 2. Foto zwartgeblakerd kangoeroejong schokt wereld: ‘Dit is de bikkelharde realiteit’
  PREMIUM
  interview

  Foto zwartgebla­kerd kangoeroe­jong schokt wereld: ‘Dit is de bikkelhar­de realiteit’

  Een schokkende foto van een kangoeroejong dat in Australië tevergeefs probeerde te ontsnappen aan een allesvernietigende vuurzee, lijkt illustratief te worden voor het ongekende drama dat het land treft. Het iconische kiekje, dat op sociale media gedeeld werd door Brad Fleet van de lokale krant The Advertiser, toont een zwartgeblakerde ‘springer’ die met gevouwen voorpoten in een prikkeldraadversperring hangt. ,,Het is een herinnering aan een ongekende ramp.’’
 3. Astronauten van ISS zien hém vliegen: Kerstman vanuit de ruimte gespot
  video

  Astronau­ten van ISS zien hém vliegen: Kerstman vanuit de ruimte gespot

  Traditiegetrouw wordt de komst van de Kerstman in de Verenigde Staten aangekondigd door NORAD, de militaire organisatie die het luchtruim boven Amerika in de gaten houdt. Vanuit een bunkercomplex, uitgehouwen in de bergen van de staat Colorado, worden alle vliegbewegingen gevolgd. Ook die van de bebaarde kindervriend. Dit jaar krijgt NORAD buitenaardse hulp in de vorm van de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS.