1. Waarom NASA asteroïden juist níet moet opblazen, zoals in de film: 'Buitengewoon dom, al die brokstukken creëren’
  PREMIUM

  Waarom NASA asteroïden juist níet moet opblazen, zoals in de film: 'Buitenge­woon dom, al die brokstuk­ken creëren’

  In de nacht van maandag op dinsdag zal een ruimtevaartuig, de DART-missie, expres in botsing komen met een kleine asteroïde die de maan is van een grotere ruimterots. De bedoeling van deze bewuste crash is de baan van de asteroïde licht te veranderen. Hiermee wordt een techniek getest die ooit zou kunnen worden gebruikt voor verdediging van onze aarde.
 1. Met deze kleine aanpassing bij het avondeten kun je enorm veel geld besparen
  PREMIUM
  Wat zegt de wetenschap

  Met deze kleine aanpassing bij het avondeten kun je enorm veel geld besparen

  We moeten minder vliegen, minder vlees eten en minder autorijden om de CO2-uitstoot terug te dringen, hoor je overal. En ja, dat helpt allemaal, maar één grote vervuiler wordt vaak vergeten: voedselverspilling. ,,Ongeveer een tiende van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen wordt hierdoor veroorzaakt”, zegt Erica van Herpen, universitair hoofddocent consumentengedrag aan Wageningen University.
 1. Diederik Jekel eert de wondere wereld van Chriet Titulaer: ‘Hij liet ons de toekomst zien’
  PREMIUM

  Diederik Jekel eert de wondere wereld van Chriet Titulaer: ‘Hij liet ons de toekomst zien’

  Met zijn olijke ringbaardje, gortdroge humor en onmiskenbaar Limburgse tongval was Chriet Titulaer in de jaren 80 niet weg te slaan van de televisie. In zijn populaire programma ‘Wondere Wereld’ liet hij jong en oud kennis maken met de laatste snufjes en gadgets op het gebied van techniek en wetenschap. Nu, vijf jaar na zijn dood, vindt wetenschapsjournalist Diederik Jekel het tijd voor een eerbetoon: ,,We moeten niet bang zijn voor nieuwe dingen.‘’

Universi­teit van NL