Volledig scherm
Blikjes Red Bull

1 flinke dosis energiedrank doet bloedvaten tot de helft krimpen

Het is tentamen- en proefwerktijd en dus grijpen talloze studenten en scholieren weer naar energiedrankjes. Die zijn echter nog slechter voor de gezondheid dan al werd gedacht, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Texas.

Zoals bekend bevatten energiedrankjes van Red Bull, Monster en Bullit en andere merken veel calorieën en suikers waardoor de gebruiker een kortdurend oppeppend effect ervaart. Ook de cafeïne draagt daartoe bij. 

Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat de consumptie van slechts één hoeveelheid energydrink van 0,7 liter (bijna drie blikjes van 25 centiliter of ruim twee van 33 cl) de bloedvaten enorm vernauwt.  

In de studie, begin november gepresenteerd op een wetenschappelijk congres van de Amerikaanse hartstichting, kregen 44 gezonde, niet rokende studenten van de McGovern Medical School uit Houston een energiedrankje. De onderzoekers testten het bloed, voor het drinken en negentig minuten erna. Wat bleek? Na inname vernauwde de interne diameter van de bloedvaten tot bijna de helft van het oorspronkelijke formaat.

Die vernauwing is wat energiedrankjes gevaarlijk maakt, geloven diverse experts. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat overmatige consumptie van energiedrankjes kan leiden tot cardiovasculaire problemen. Daaronder hartritmestoornissen en in zeldzame gevallen  hartaanvallen, beroertes, toevallen en plotse dood.

Verhoogde bloedsuikerspiegel

De onderzoekers vermoeden dat het vernauwen van de bloedvaten veroorzaakt wordt door de slechte ingrediënten-mix van de energiedrankjes: cafeïne, suiker, taurine en andere kruiden. Een enkel blikje bevat al snel 35-40 gram suiker, aan cafeïne zit er al snel 80 milligram in, evenveel als in 2,5 blikjes cola. Bij elkaar zorgt dat voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat weer tot nauwere vaten leidt. 

,,Naarmate de drankjes populairder worden, is het belangrijk om de effecten beter te bestuderen”, stelt dokter John Higgins, professor geneeskunde aan de McGovern School in Amerika. ,,Alleen zo kunnen we bepalen wat een veilig consumptiepatroon is.”

Dat energiedrankjes slecht zijn, is al langer bekend. Ze drogen het lichaam uit, en vertragen de vochtopname in de darm. Het spijsverteringsstelsel wordt zo in de war gestuurd. Eerder was ook al bekend dat ze voor hartritmestoornissen konden zorgen.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Energydrinks. Red Bull, Blue Bastard, Bullit, Energy, Go Fast. © Marco De Swart Fotografie

Verkoopverbod

Uit onderzoek van het RIVM bleek deze zomer dat 19.000 jongeren tussen de 13 en 18 jaar - 1 tot 2 procent van het totaal - te veel energiedrankjes consumeren. Zij drinken er minstens drie op een dag. 

4 op de 10 jongeren drinkt maandelijks energiedrankjes, bleek eerder uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Voor de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde waren de cijfers dit jaar reden om voor een verkoopverbod voor jongeren onder de 18 jaar te pleiten.

Kinderarts Brita de Jong-Van Kempen vertelt in Jinek over de gevolgen van energiedrankjes. Wat doet het met het lichaam van jonge mensen?

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine
    video

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.