Volledig scherm
De bewuste sarcofaag © AP

3300 jaar oude sarcofaag gevonden in Israël

Archeologen hebben in het noorden van Israël een 3300 jaar oude sarcofaag gevonden. Ze presenteerden hun ontdekking vandaag.

Volledig scherm
© ap

De sarcofaag, met daarin de overblijfselen van vermoedelijk een lokale edelman, werd vorige maand aangetroffen tijdens de aanleg van een pijplijn in de Jizreëlvallei. De laatste keer dat een vergelijkbare vondst werd gedaan in het gebied, was een halve eeuw geleden.

Zegelring
De sarcofaag bevatte ook een zegelring met de naam van de Egyptische farao Seti I. Dat wijst volgens archeoloog Ron Beeri op de wijdverspreide Egyptische invloeden in die tijd. Beeri denkt dat het mogelijk om de resten van een rijke man uit het Bijbelse Kanaän gaat die belastingen inde of andere taken voor Egypte uitvoerde.

Op de plaats waar de sarcofaag werd gevonden, werden een bronzen dolk en schotel, enkele bewerkte stukken brons en een aantal vaten van klei aangetroffen. Seti I was de zoon van Ramses I, de eerste farao van de 19e dynastie van het oude Egypte. Seti breidde met militaire veldtochten de invloed van Egypte uit in wat nu het noorden van Israël is.

Volledig scherm
De zegelring © ap