Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © shutterstock

Aantal zelfmoorden bij mannen twee keer zo hoog als bij vrouwen: dit is waarom

Dit zegt de wetenschapNederlandse mannen slagen veel vaker in hun suïcidepoging dan vrouwen. Wat is hiervan de oorzaak?

 1. Familiedrama: Meisje belt zelfmoordlijn 113 maar nummer bestaat niet
  update

  Familiedra­ma: Meisje belt zelfmoord­lijn 113 maar nummer bestaat niet

  Een meisje uit het Groningse stadje Winschoten heeft anderhalve week geleden, nadat ze in opperste wanhoop drie keer de zelfmoordpreventie en -hulplijn 113 had gebeld, een einde aan haar leven gemaakt. Volgens de nabestaanden was het slachtoffer door de psycholoog per abuis niet verteld dat dat nummer helemaal niet bestaat. De noodlijn voor mensen met suïcidegedachten is namelijk alleen bereikbaar via 0900-0113.
 2. Viktor (50) die jarenlang streed tegen zelfmoord stapt zelf uit leven: ‘Niemand zag dit aankomen’
  UPDATE

  Viktor (50) die jarenlang streed tegen zelfmoord stapt zelf uit leven: ‘Niemand zag dit aankomen’

  Stichting 113 Zelfmoordpreventie heeft met groot verdriet kennisgenomen van het plotse overlijden van Viktor Staudt uit Etten-Leur. De 50-jarige Brabander overleefde eind jaren 90 een zelfmoordpoging op een treinstation en zette zich daarna jarenlang in voor mensen die, net als hij, worstelen met depressieve en suïcidale gevoelens. Staudt overleed in de nacht van zaterdag op zondag aan de gevolgen van zelfdoding, bevestigt psychiater Bram Bakker tegen deze site.
 3. 12-jarige Laurent, met IQ van 145, gaat natuurkunde studeren in München

  12-jarige Laurent, met IQ van 145, gaat natuurkun­de studeren in München

  De hoogbegaafde Laurent Simons (12) gaat in München studeren. De Vlaams-Nederlandse jongen is ingeschreven als doctorandus in de experimentele fysica (natuurkunde) aan het gerenommeerde Max Planck Instituut. Dat heeft zijn vader Alexander vandaag, in gesprek met het Duitse persagentschap DPA, bekendgemaakt. Afgelopen zomer voltooide Laurent zijn master in de fysica in Antwerpen na slechts één jaar studeren.