'Achter Pluto gaat negende reusachtige planeet schuil'
Zeker weten doen ze het nog niet, maar twee Amerikaanse astronomen hebben er wel sterke aanwijzingen voor: achter dwergplaneet Pluto, een heel eind verder zelfs, staat nog een planeet. Aan de buitenrand van ons zonnestelsel cirkelt, volgens de knappe koppen, een hemellichaam rond dat ongeveer net zo groot is als Neptunus, maar ruim 20 keer verder van de zon af staat.
Delen per e-mail
Nummer negen, zoals de geheimzinnige planeet is gedoopt, zou twintig keer de massa van onze aarde moeten hebben en ongeveer 15.000 jaar over een rondje om de zon doen. De ontdekkers leggen het uit in de nieuwste editie van het belangrijke wetenschapsblad The Astronomical Journal, dat woensdag is uitgekomen en ook het tijdschrift Science wijdt er een artikel aan.
'Dit keer gelijk'
Over de aanwezigheid van de verre planeet wordt al langer gekissebist, al eeuwen om wat preciezer te zijn. Geen enkele theorie heeft tot nu toe iets opgeleverd. Konstantin Batygin en Mike Brown, van het California Institute of Technology in Pasadena, denken echter beet te hebben en komen met een ijzersterke claim. ,,Als je zegt bewijs te hebben voor planeet X, reageert vrijwel iedere astronoom met 'alweer?','' zegt Brown. ,,Dat zou ik zelf ook zeggen.'' Waarom zou het deze keer anders zijn? ,,Omdat we dit keer gelijk hebben'', is het zelfverzekerde antwoord.
Batygin en Brown hebben zich terdege voorbereid op de onvermijdelijke golf van scepticisme, en komen met gedetailleerde analyses van de banen van andere verstaande ruimteobjecten. Ze draaiden daartoe maandenlange computersimulaties. Achter Pluto ligt namelijk de zogeheten Kuipergordel, vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper. De band bestaat uit miljarden rotsblokken. Die rotsblokken blijken in groepjes rond de zon te draaien. De kracht die planeet X uitoefent zou die groepjes kunnen verklaren.
Weggestoten
De planeet zelf zou, gedurende het onstaan van ons zonnestelsel, zo'n 4,5 miljard jaar geleden, uit het gebied zijn gestoten waar de overige planeten, waaronder onze eigen aarde, zijn ontstaan. Gaswolken zouden de planeet uiteindelijk hebben vertraagd en hem in een vergelegen omloopbaan om de zon hebben gebracht.
En daar, in de verre uithoeken van het ons bekende zonnestelsel, draait planeet X volgens de wetenschappers zijn rondjes. Gezien heeft niemand de planeet ooit en er is, volgens Batygin en Brown, nog veel onderzoek nodig. Alle ruimtefanaten die in 2006 een traantje plengden, toen Pluto werd afgeserveerd als planeet en het sindsdien met het predicaat dwergplaneet moet doen, hebben iets om naar uit te kijken.
Als de negende planeet werkelijk bestaat zullen wetenschappers meer objecten vinden die, door de invloed van X, in langgerekte banen om de zon heen draaien. Brown zelf houdt er rekening mee dat, ondanks dit soort aanwijzingen, men pas in het bestaan van de planeet zal geloven als hij te zien is met een telescoop. ,,Tot er een directe waarneming is, blijft het een hypothese'', zegt de astronoom. ,,Zelfs al is het een heel goede hypothese.'' Om hun claim kracht bij te zetten, hebben Batygin en Brown tijd gekregen op een van de grootste telescopen van het observatorium van Mauna Kea op Hawaï.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit is de vrouw achter het Janssen-vaccin: ‘Ze voelt zich geen haar beter dan anderen’
Naar Hanneke Schuitemaker worden in de toekomst misschien wel straten vernoemd, of laboratoria. Ze is de vrouw die de ontwikkeling op haar naam mag schrijven van het enige coronavaccin dat aan één prik genoeg heeft, dat van Janssen uit Leiden. Dat vaccin is vandaag ook voor ons land goedgekeurd. Een enorm succes. ,,Toch voelt Hanneke zich geen haar beter dan wie dan ook.” -
Koken & eten
Altijd moeten eten om scherp te zijn is onzin: 'Studenten doen alsof ze naar Noordpool gaan'
We willen graag meer weten over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: honger hebben. -
PREMIUM
Blijer na vier uur licht uit een lamp: ‘Daglicht keihard nodig voor onze biologische klok’
Helpt een daglichtlamp bij slecht slapen en sombere gedachten? Lichtspecialist Jan Denneman en chronobioloog Marijke Gordijn hopen met de ‘30 dagen goed licht ervaring’ antwoord te krijgen op die vraag. Journalist Jeroen Kreule is een van de deelnemers. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers.
-
PREMIUM
Alcohol doodt de hersencellen en vier andere ingeburgerde misvattingen
Altijd gedacht dat mollen blind zijn en kinderen druk worden van suiker? Flauwekul. In Eksters houden van bling bling ontkrachten wetenschapsjournalisten honderd ingeburgerde misvattingen, tips van oma en ‘dierenweetjes’. Op ons verzoek fileren ze er vijf. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
Waarom ananas zorgt voor een tintelende tong (en hoe je dit kunt voorkomen)
Een tintelende tong, prikkende wangen of een ruw gehemelte. Veel mensen herkennen dit vervelende gevoel bij het eten van een verse ananas. Maar hoe komt dat eigenlijk? En kun je het voorkomen? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit.