Volledig scherm
Jeff Bezos presenteert zijn ruimtecapsule op een beurs in Colorado Springs. © REUTERS

Amazon-baas verkoopt aandelen om ruimteproject te bekostigen

De oprichter van webwinkelplatform Amazon, Jeff Bezos, heeft woensdag aangekondigd jaarlijks voor ongeveer 1 miljard dollar (938 miljoen euro) aan aandelen Amazon te gaan verkopen. Hiermee wil de miljardair zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin verder bekostigen.

Volledig scherm
Jeff Bezos © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Bezos verwacht ongeveer 2,5 miljard dollar nodig te hebben voor de ontwikkeling van een raket die satellieten en op termijn mensen de ruimte in kan sturen. De capsule moet plaats bieden aan zes mensen.

Blue Origin had zich ten doel gesteld om in 2017 de eerste elf minuten durende suborbitale ruimtevlucht voor betalende passagiers te lanceren, maar dat is inmiddels uitgesteld, zo zei hij op een Amerikaans symposium over ruimtevaart in Colorado Springs. Een suborbitale ruimtevlucht is een ruimtevlucht waarbij het ruimtevaartuig wel de ruimte bereikt maar weer terugkeert naar de aarde voordat het een omloop rond de planeet heeft uitgevoerd. Ook de testvluchten waarmee Bezos dit jaar wilde beginnen, zijn uitgesteld.

Het is niet duidelijk wat Bezos in totaal aan het ambitieuze project wil uitgeven. 'Het is een lange weg, waar ik met plezier in investeer. Ik zie wel wat er voor nodig is', aldus Bezos.

Volgens Forbes magazine bezit Bezos zo'n 78 miljard dollar.

Volledig scherm
De ruimtecapsule van Blue Origin werd woensdag gepresenteerd in Colorado. © REUTERS