Volledig scherm
Lady Gaga © Evan Agostini/Invision/AP

Anagrammen oplossen helpt bij liedjes die blijven hangen

Iedereen heeft er wel eens last van: liedjes die je de hele dag maar niet uit je hoofd krijgt. Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om van die vervelende deuntjes af te raken. Het oplossen van enkele anagrammen zou ervoor zorgen dat de opdringerige muziek in het werkgeheugen vervangen wordt door gedachten die meer welkom zijn.

Dokter Ira Hyman, een muziekpsycholoog aan de Western Washington University, die het onderzoek uitvoerde, zegt in The Daily Telegraph dat het belangrijk is om de juiste moeilijkheidsgraad van een uitdaging te kiezen. 'Wanneer je cognitief met iets bezig bent, is er geen ruimte voor het deuntje om tot je hersenen toe te treden.' Wanneer een oefening te moeilijk is, zal je niet helemaal geconcentreerd zijn waardoor er ruimte in het werkgeheugen vrij komt. Een goed boek zou de oplossing kunnen zijn voor mensen die liever geen puzzeltjes oplossen.

Lady Gaga
De onderzoekers lieten de deelnemers pakkende deuntjes van onder andere The Beatles, Lady Gaga en Beyoncé horen om na te gaan welke in hun hoofd bleven hangen. De hits van Lady Gaga bleven het vaakst hangen. Verbale oefeningen zoals het oplossen van anagrammen van ongeveer 5 letters bleken de beste manier om er weer vanaf te raken.

Een anagram is een woord of zin, gevormd uit de letters van een ander woord of een andere zin maar in een andere volgorde. Een Nederlands synoniem is 'letterkeer'. Het maken van anagrammen is een geliefd woordspel.