Angstaanjagende Argentijnse dino had een paar miezerige voorpootjes

90 miljoen jaar geleden maakte Gualicho, een onlangs ontdekte vleesetende dinosauriër, Argentinië onveilig. Mensen waren er toen nog niet, maar de kans dat het hapgrage dier er een te pakken had gekregen is klein. Althans, niet met zijn voorpoten.

Gualicho, vernoemd naar een boze geest die werd gevreesd door de oorspronkelijke bewoners van Patagonië, had maar een paar miezerige armpjes. Iets vastpakken was er niet bij. De fossiele resten van de prehistorische jager werden gevonden in Argentijnse streek Rio Negro, zo meldt persbureau Reuters.

60 centimeter
Wetenschappers, die de versteende overblijfselen van Gualicho hebben onderzocht, zeggen dat het dier ongeveer acht meter lang was. Zijn voorpootjes waren echter net zo lang als de armen van een klein kind, zo'n 60 centimeter. De dino uit de familie Allosauriërs behoort net als de overbekende Tyrannosaurus rex, die in Noord-Amerika leefde, en de Velociraptors uit het tegenwoordige Mongolië tot de groep theropoden.

Ze liepen op hun achterpoten en waren 's werelds grootste landroofdieren. Gedurende hun evolutie gebeurde er echter iets opmerkelijks met deze groep sauriërs: hun lijf en kop werden enorm, maar hun voorpoten werden kleiner. Ook het aantal vingers nam af. Net als de T-rex, die overigens slechts een ver familielid van hem was, had Gualicho slechts twee vingers.

Twee vingers
Hun voorlopers hadden er net als wij vijf, zegt paleontoloog Peter Makovicky van het Field Museum in Chicago. ,,Ze kregen hun voorpoten van een gezamenlijke voorouder, maar ontwikkelden zich in twee afzonderlijke groepen.'' Gualicho leefde gedurende het Krijt, het laatste hoofdstuk in de lange historie van de dinosauriërs.

,,Hun koppen waren toen zo groot, dat armen er niet meer toe deden'', zegt de Argentijnse paleontoloog Sebastián Apesteguía. ,,Ze waren enorm en in balans met hun staart.'' Volgens Makovicky wilde je Gualicho, ondanks zijn ondermaatse voorpoten, niet in het donker tegenkomen.  De dino leefde samen met andere vleesetende giganten en jaagde, aldus de onderzoeker, vooral op kleinere prooien. Een categorie waar de mens, als hij in het Krijt had geleefd, prima in had gepast.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement