Volledig scherm
Op drie plaatsen zijn rotstekeningen gevonden die dateren van voor de eerste farao's © Facebook/Egyptisch Ministerie van Oudheden

Archeologen vinden 3500 jaar oude rotstekeningen in riviervallei Egypte

Archeologen hebben in de Oostelijke Woestijn van Egypte rotstekeningen ontdekt die 3500 jaar oud zijn. Het gaat om drie  concentraties met afbeeldingen van stieren, ezels en schapen. 

Het ministerie van Oudheden maakte vandaag bekend dat de vondst door een Egyptisch-Amerikaans team van de Yale-universiteit is gedaan bij opgravingen in een wadi. Op zeker drie plekken in Bir Umm Tineidba zijn concentraties van tekeningen aangetroffen.

Het team heeft volgens Ayman Ashmawy van het ministerie een 'schat aan archeologisch materiaal' gevonden. De ontdekking toont belang aan van het gebied als oase in de Oostelijke Woestijn. Eerder was men van mening dat het gebied geen geschiedkundige overblijfselen zou herbergen.

Mendesantilope

Volledig scherm
De ontdekking werd gedaan in een gebied waarvan werd gedacht dat er niets te vinden zou zijn © Facebook/Egyptisch Ministerie van Oudheden

De tekeningen zijn zeer indrukwekkend en laten afbeeldingen zien van stieren, een giraffe, een Mendesantilope, schapen en ezels. De afbeeldingen stammen van voor de uitvinding van het hiërogliefenschrift en vormen een tastbare aanwijzing voor de religie en communicatie van de vroege Egyptenaren. 

Teamleider John Coleman Darnielen stelt dat deze ontdekking bewijst levert voor de continuïteit en de onderlinge beïnvloeding van artistieke stijlen in de Oostelijke Woestijn en de Nijl-vallei.  Darnielen voegt eraan toe dat in het rivierdal van Umm Tineidba ook verschillende grafheuvels liggen.

De zogenaamde tumuli behoren toe aan woestijnbewoners die mogelijk de  voorvaders van de latere bewoners van de Nijlvallei en de Rode Zee zijn. Een van de graven is van een 25- tot 35-jarige die duidelijk tot de lokale elite behoorde. De hoop is dat verder onderzoek naar de graven meer aanwijzingen oplevert. 

  1. Hobbyduiker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee
    Video

    Hobbydui­ker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee

    Hij wist meteen dat het een bijzondere ontdekking was maar dat het zó speciaal zou zijn daar kan Mark Barto (50) uit Leiderdorp nog altijd niet bij. De hobbyduiker spotte afgelopen weekend een inktvisachtige voor de kust bij Callantsoog, maakte opnames van het beest en stelde later tot zijn grote verrassing vast dat hij er als eerste in Nederland in was geslaagd een kleine achtarmige octopus te fotograferen en filmen.