Volledig scherm
Armstrong op het maanoppervlak aan het werk. © EPA

'Armstrong liep echt op de maan'

De mens is nog nooit op de maan geweest. Het is verzonnen en de beelden zijn in werkelijkheid opgenomen in een woestijn op aarde. Nog altijd zijn sommige mensen daarvan overtuigd, bleek eerder dit jaar uit een peiling van het serieuze Britse tijdschrift Engineering and Technology. Een kwart van de ondervraagden geloofde niet in de maanlanding.

Vanaf het begin zijn de bezoeken van de Amerikanen aan de maan in twijfel getrokken. Een van de bekendste ontkenners is Bill Kaysing, die in 1974 het boek We Never Went to the Moon (We zijn nooit naar de maan geweest) publiceerde. Op basis van zogenaamde geheime documenten over de Amerikaanse raketprogramma's spuit hij de ene na de andere samenzweringstheorie.

Zo vraagt hij zich af waarom op de foto's die op de maan zouden zijn gemaakt geen sterren te zien zijn en waarom de vlaggen lijken te wapperen in de wind, terwijl de maan luchtledig zou moeten zijn. De bemanning van de Amerikaanse spaceshuttle Challenger stond in 1986 op het punt deze 'maanleugens' te ontmaskeren, beweert hij. Om die reden zou het ruimteveer kort na de lancering zijn ontploft.

Om ontkenners als Kaysing tegengas te geven, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de bewijzen voor de maanlanding in 2001 op haar website geplaatst. Zo hebben de zes maanmissies honderden kilo's stof mee naar de aarde gebracht. 'Ja, astronauten zijn echt op de maan geland', concludeert de NASA zuchtend.

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.