Volledig scherm
Nout van Zon wordt de jongste ruimtevaarder ooit. © AD/Guus Schoonewille

Astro-Nout mag gratis de ruimte in

Een ruimtereis is voor de meeste stervelingen eigenlijk niet weggelegd, maar de 18-jarige Nout van Zon mag gratis de ruimte in. Hij hoeft geen 'kaartje' te kopen van 75.000 euro. De student heeft er, dankzij een paper over de toekomst van de luchtvaart, een gewonnen. 'Dit is de ultieme belevenis', roept hij uit. Nout wordt met zijn één uur durende ruimtetrip de jongste astronaut ooit.

De studievereniging van de opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek, die Nout volgt aan de TU Delft, schreef een wedstrijd uit, waarvoor Nout in een honderd pagina's tellend stuk uitlegde dat vliegtuigen in de toekomst op waterstof zullen vliegen in plaats van op kerosine. 'Goedkoper en veel milieuvriendelijker', aldus de student.

De wedstrijdjury, waaronder KLM-topman Peter Hartman, koos Nouts paper uit 163 inzendingen. Op kosten van KLM mag hij nu in 2014 de ruimte in met een tweemotorig ruimtevliegtuig van Space Expedition Curacao. Vier raketmotoren schieten hem, vanaf het zonnige eiland, binnen een paar minuten naar zo'n 100 kilometer hoogte.

Nieuwsgierigheid
'Best een eng idee', zegt Nout die door zijn medestudenten al is omgedoopt tot 'astro-Nout'. 'Maar mijn nieuwsgierigheid, wint het van de angst. Het lijkt mij heel indrukwekkend om de Aarde vanaf die hoogte te kunnen bekijken.' Martin Schröder, oprichter van luchtvaartmaatschappij Martinair en ambassadeur van SXC, maakt Nout alvast een beetje wegwijs.

Schröder zal de eerste Nederlander zijn die in 2014 een commerciële ruimtereis maakt. 'En de oudste', voegt de 81-jarige eraan toe. Net als de oud-luchtvaartondernemer zal Nout de komende maanden speciale ruimtetrainingen moeten volgen. Bijvoorbeeld om te zien of zijn lichaam de G-krachten aankan die bij een lancering vrijkomen.

Schröder heeft er alle vertrouwen in. 'Nout is uitermate keurig, enthousiast en intelligent. Ik heb bewondering voor die knul.' Hij is ervan overtuigd dat 'slimme knullen' als Nout de luchtvaart sprongen vooruit zullen helpen. De bescheiden Nout zelf vindt het vooral 'zó vet' dat hij de ruimte ingaat. 'Dit is de ultieme belevenis.'