Volledig scherm
© NASA

Astronauten van NASA lijken binnenkort op Buzz Lightyear

Zouden ze bij NASA weleens Toy Story hebben gezien? De organisatie onthulde een protoype van een nieuw ruimtepak voor haar astronauten en de gelijkenis met Buzz Lightyear, een figuur uit de Pixar-film, is opvallend.

Volledig scherm
Buzz Lightyear.

Het pak zou veel lichter en flexibeler zijn dan wat de astronauten de afgelopen jaren hebben gedragen. Mogelijk zal de mens in dit soort pakken terugkeren naar de maan of voor het eerst voet op Mars zetten. De grootste vernieuwing is een gat op de rugzijde van het pak, waardoor astronauten in één keer kunnen instappen.

Met het nieuwe pak lopen de astronauten volgens NASA ook minder risico op blessures. De komende jaren gaat het onderzoek naar de pakken verder en tegen 2015 kunnen ze waarschijnlijk in gebruik worden genomen.

  1. Dit is waarom je Nederland wél een demonstratieland mag noemen
    Video

    Dit is waarom je Nederland wél een demonstra­tie­land mag noemen

    Tekenen we tegenwoordig liever een online petitie vanuit onze luie stoel dan dat we met spandoeken de straat opgaan? Volgens Jacquelien van Stekelenburg, professor in sociale veranderingen & conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is dit absoluut niet aan de hand. Zij vertelt je in dit college bij de Universiteit van Nederland* hoe de aard van demonstreren is veranderd en waarom de ene demonstratie wel en de ander niet van de grond komt.