Volledig scherm
© NASA

Astronauten van NASA lijken binnenkort op Buzz Lightyear

Zouden ze bij NASA weleens Toy Story hebben gezien? De organisatie onthulde een protoype van een nieuw ruimtepak voor haar astronauten en de gelijkenis met Buzz Lightyear, een figuur uit de Pixar-film, is opvallend.

Buzz Lightyear.
Volledig scherm
Buzz Lightyear.

Het pak zou veel lichter en flexibeler zijn dan wat de astronauten de afgelopen jaren hebben gedragen. Mogelijk zal de mens in dit soort pakken terugkeren naar de maan of voor het eerst voet op Mars zetten. De grootste vernieuwing is een gat op de rugzijde van het pak, waardoor astronauten in één keer kunnen instappen.

Met het nieuwe pak lopen de astronauten volgens NASA ook minder risico op blessures. De komende jaren gaat het onderzoek naar de pakken verder en tegen 2015 kunnen ze waarschijnlijk in gebruik worden genomen.

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.