Astronaut André Kuipers verbleef een half jaar aan boord van het ISS.
Volledig scherm
Astronaut André Kuipers verbleef een half jaar aan boord van het ISS. © AD

Bemand ruimtelab ISS draait al 20 jaar rondjes om de aarde

Het internationale ruimtestation ISS is jarig. Al twintig jaar draait het bemande ruimtelaboratorium rondjes om de aarde. Al twintig jaar gaan astronauten ernaartoe om er wetenschappelijke experimenten uit te voeren. Een ervan was onze eigen ruimteheld André Kuipers. Hij zat er zes maanden en blikt vandaag terug op het leven aan boord.

Twintig jaar ISS heeft tot 2000 experimenten en 1500 publicaties geleid.
Volledig scherm
Twintig jaar ISS heeft tot 2000 experimenten en 1500 publicaties geleid. © REUTERS

Twee decennia internationale samenwerking in het bemande ruimtelab hebben de wereld veel gebracht, zegt Kuipers tegen de NOS, en niet alleen voor de wetenschap. Hij roemt de samenwerking tussen landen die elkaar ooit naar het leven stonden. ,, Het zijn allemaal landen die elkaar bevochten in warme en koude oorlogen, nog niet eens zo lang geleden.”

,,Nu werken ze samen in het grootste technologische project dat er is”, zegt Kuipers, die van mening is dat het ISS een ‘goede kandidaat’ voor een Nobelprijs voor de Vrede is. De Nederlander praat graag over zijn belevenissen in en herinneringen aan het ruimtestation. De samenwerking ziet hij echter als grootste goed.

2000 experimenten

Kui[pers ziet de internationale samenwerking bij het ISS als groot goed/
Volledig scherm
Kui[pers ziet de internationale samenwerking bij het ISS als groot goed/ © ESA/NASA

,,Politiek, op de grond, de vluchtleiding en aan boord… Het is heel mooi hoe al die nationaliteiten en technieken bij elkaar komen.” Dat de samenwerking ook op wetenschappelijk gebied veel heeft gebracht, stipt Kuipers ook aan. Twintig jaar wetenschap bedrijven op 400 kilometer hoogte heeft 2000 experimenten opgeleverd en tot 1500 publicaties op allerlei gebied geleid.

Ook op het gebied van de medische wetenschap heeft het ISS zijn sporen verdiend. ,, In Japan zijn ze nu bezig met een medicijn tegen de ziekte van Duchenne, gebaseerd op onderzoek in het ruimtestation”, zegt Kuipers, die zelf arts is. ,,Er wordt onderzoek naar botontkalking gedaan, want dat gaat in de ruimte veel sneller. Het bleek dat hoe meer zout je at, hoe meer botontkalking je kreeg.”

‘Best een dure grap’

Door het ISS zijn we ook met andere ogen naar onze thuisplaneet gaan kijken.
Volledig scherm
Door het ISS zijn we ook met andere ogen naar onze thuisplaneet gaan kijken. © REUTERS

‘Uitleggen wat je doet’, is volgens Kuipers belangrijk om alle geïnvesteerde miljarden – zo’n 100 miljard euro, verspreid over 35 jaar – op de grond te kunnen uitleggen. ,,Het is natuurlijk best een dure grap”, geeft hij toe. ,,We doen aan ruimtevaart om allerlei redenen. Exploratiedrang is er ook een van. We hebben de oceanen, de lucht en de polen veroverd. Wat was daar te halen?”

Twee decennia ISS hebben onze ogen ook geopend voor onze thuisplaneet, vindt Kuipers. ,,Het is heel mooi om door ogen van astronauten de aarde te zien. Allerlei satellieten doen metingen, maar als je door mensenogen zaken als bosbranden, ontbossing en erosie kan zien en astronauten vertellen daarover, dan krijg je een veel beter besef hoe kwetsbaar die aarde is.”

Al twintig jaar draait het bemande ruimtelaboratorium rondjes om de aarde.
Volledig scherm
Al twintig jaar draait het bemande ruimtelaboratorium rondjes om de aarde. © REUTERS
  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?
  2. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.