Volledig scherm
Pakketje speed. © ANP

Bij langdurig gebruik amfetaminen gaat hart drastisch achteruit

Mensen die langdurig de partydrug speed of 'ice' gebruiken verouderen sneller, blijkt uit onderzoek van de University of Western Australia (UWA). Met name de sterkte van het hart holt achteruit.

,,Het verschil is duidelijk te zien tussen mensen die langdurig amfetaminen gebruikten en zij die af en toe gebruiken”, aldus UWA-hoogleraar Stuart Reece, afdeling psychiatrie en klinische neurowetenschappen.

Uit onderzoek blijkt 
dat de slagaderverkalking toeneemt bij de langdurige gebruikers, waardoor het risico op een beroerte, hartaanvallen en andere hartaandoeningen drastisch vergroot, aldus de onderzoekers.

De resultaten bleven tevens hetzelfde toen andere gevolgen van adervernauwing werden uitgesloten. Dit bewijst de effecten van amfetaminen, volgens Reece. 

Onderzoek

De universiteit deed onderzoek onder 55 amfetaminegebruikers, 107 tabakgebruikers, 68 methadongebruikers en 483 niet-rokers over een periode van vijf jaar. De drugsverslaafden gebruikten speed, ice (crystal methamphetamine) en ecstasy. Amfetamine in xtc komt volgens het Trimbos Instituut echter in slechts 2,6 procent van de gevallen voor. Ice is daarentegen een nog zwaardere drugs dan speed.

Deelnemers aan het onderzoek waren tussen de dertig en veertig jaar oud. Tijdens het onderzoek werd onder meer de bloeddruk gemeten en berekenden onderzoekers met software hoe hard het bloed moest rondpompen door het lichaam. 
Hiermee kon de mate van slagaderverkalking worden aangetoond. Dit moest naar verhouding zijn met de leeftijd, het geslacht en de lichaamsgrootte. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement