'Bij volle maan hebben we vreemde dromen'
WetenschapDat een volle maan invloed heeft op onze nachtrust werd vorig jaar nog maar bewezen, maar nu blijkt de cyclus van de maan ook een impact te hebben op onze dromen.
Uit Brits onderzoek blijkt immers dat we in de week of de dagen van een volle maan meer kans hebben op rare of fantastische dromen. De vaststelling kwam er bij toeval, tijdens een studie naar hoe geluiden onze dromen beïnvloeden.
Psycholoog Richard Wiseman deed deze verrassende ontdekking toen hij de dromen van 1000 vrijwilligers analyseerde die tijdens het slapen bepaalde geluiden te horen kregen. 'Zo droomde iemand bijvoorbeeld dat hij op een draak vloog en daarna een kopje koffie ging drinken met George Clooney. Anderen droomden dan weer dat ze superhelden waren, terwijl de meeste dromen over het algemeen vrij burgerlijk waren, waarbij mensen bijvoorbeeld op kantoor zaten te tikken.'
De resultaten van het onderzoek bouwen verder op een Zwitserse studie van vorig jaar waarbij werd vastgesteld dat mensen minder snel in slaap vallen, ongeveer 20 minuten minder lang slapen en over het algemeen minder vast slapen bij volle maan.
Bij volle maan wordt de productie van het hormoon melatonine, dat ons slaperig maakt en gevoelig is aan licht, verstoord en Professor Wiseman gelooft dat dit een invloed heeft op onze dromen.
Evolutietheorie
Een andere, vreemdere verklaring is dat de mens een gevoeligheid heeft ontwikkeld voor de cyclus van de maan. Volgens deze theorie zouden we bij volle maan minder vast slapen omdat onze voorouders dan alerter moesten zijn voor roofdieren die van de heldere nacht gebruik maakten om te jagen.
Aan de andere kant zou ook de mens zelf bij volle maan gejaagd kunnen hebben, waardoor we onrustiger zijn tijdens een heldere nacht. Hoewel Professor Wiseman niet volledig overtuigd is van deze evolutionaire verklaring, geeft hij toe dat de maan wel degelijk onze slaap beïnvloedt.
Slaapstudie
Een half miljoen mensen nam deel aan het onderzoek door gebruik te maken van een gratis mobiele applicatie waar een waaier aan geluiden in geprogrammeerd was.
Deelnemers stelden een alarm in en wanneer de bewegingssensor van de smartphone ontdekte dat je aan het dromen was in de 40 minuten voor het alarm zou afgaan, werden de geluiden afgespeeld. Nadat het alarm was afgegaan werden de deelnemers gevraagd hun droom te vertellen.
Uit de analyse van 1000 opnames bleek dat vogelgeluiden of het geruis van gras mensen deed dromen over de natuur, terwijl meeuwen beelden van de zee en het strand opriepen. Toeterende auto's en geluiden uit het verkeer zorgden dan weer voor onrustige dromen. En bij volle maan kwamen volgens de onderzoekers de meest vreemde varianten voor.
Nieuwe slaaptherapie
Wiseman stelde vast dat vrolijke dromen over het algemeen een goede start van de dag betekenen en dat ze met het onderzoek 'een manier ontdekt hebben om mensen aangename dromen te geven, wat tot een nieuwe vorm van therapie kan leiden voor mensen met psychologische problemen, waaronder bijvoorbeeld depressies'.
Mensen die depressief zijn dromen meer dan anderen, waarschijnlijk doordat hun brein 's nachts alle zorgen probeert te verwerken. Wiseman hoopt dat aangenamere dromen voor deze mensen kunnen helpen hun zorgen te rationaliseren en op die manier hun gezondheid te verbeteren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Eredoctoraat Radboud Universiteit voor Adriaan van Dis
De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft schrijver Adriaan van Dis een eredoctoraat toegekend vanwege ‘zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen’. De universiteit spreekt hiermee haar waardering uit voor het feit dat de schrijver al vele jaren pleit voor het lezen van (strip-)verhalen en gedichten, omdat dat zowel verbeeldingskracht en kennis, als empathie en tolerantie zou bevorderen. -
PREMIUMzeven vragen
Waarom we (toch) nog steeds proefdieren gebruiken
Vandaag is het Wereldproefdierendag, een protest tegen dierenleed als gevolg van dierproeven. Toch kunnen we nog niet zonder proefdieren. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Alarm! Honingbijen bedreigen de wilde bijen: waarom dat ook slecht nieuws is voor ons eigen eten
Hoera, meer imkers en meer bijenvolken, de bij is gered! Maar nu is het wéér niet goed: honingbijen snoepen nu het bordje leeg van wilde bijen. Hoe zit dat? En hoe moet het nu verder?
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUMWetenschap
Dit zijn dé wetenschapstalenten van de toekomst
Wie zijn in ons land de onderzoekers van de toekomst? New Scientist vroeg aan gelauwerde wetenschappers om talenten te kiezen die in hun ogen een belangrijke rol gaan vervullen. -
Nieuwe ontdekkingen Europese telescoop Gaia: bevingen en tsunami’s op sterren
Niet alleen op de aarde komen bevingen voor, dat kan ook op sterren gebeuren. En soms zijn die ‘sterbevingen’ zo hevig dat er een soort tsunami ontstaat van het materiaal waar de ster van gemaakt is. Dat is een van de ontdekkingen die is gedaan met de Europese ruimtetelescoop Gaia.