‘Bijna 900 km2 aan Nederlandse daken geschikt voor zonnepanelen’
Nederland kan in 50 procent van de huidige totale elektriciteitsbehoefte voorzien als het alle daarvoor geschikte daken bedekt met zonnepanelen. Dat constateren onderzoekers van Deloitte. Volgens het financieel adviesbureau is er in totaal maar liefst 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in ons land.
Nu wordt zo'n 35,7 vierkante kilometer aan daken gebruikt voor zonnepanelen. ,,Er is dus sprake van een ongelooflijk onbenut potentieel", zegt Deloitte-onderzoeker Sjors Broersen (33). Samen met collega's combineerde hij de Basisgegevens Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster en de Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) om te bekijken welke daken van Nederland geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.
,,De daken die op het noorden gericht zijn, kwalificeerden we bijvoorbeeld al als ongeschikt en haalden we gelijk uit het bestand. Dat gold ook voor daknokken en schoorstenen." Van de overige daken werden de hoogte en steilheid van het dak bepaald, hun oriëntatie en oppervlakte. De daken werden geschikt geacht als zonnepanelen daarop minstens 690 kilowattuur per vierkante meter per jaar aan zoninstraling ontvangen. ,,Dan heeft de consument een standaard zonnepaneel van ongeveer 1,6 vierkante meter binnen ongeveer 11 jaar terugverdiend", legt Broersen uit.
270 miljoen panelen
De onderzoekers becijferden zo dat Nederland 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak voor zonnepanelen heeft. Daarop kunnen 270 miljoen standaard zonnepanelen worden geïnstalleerd, die energie kunnen opwekken voor 50% van de huidige totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Voor consumenten geldt, zo schrijven de onderzoekers, dat 'de totale opbrengst van zonnepanelen op de daken van alleen woonhuizen 80 petajoule kan zijn. Dit staat gelijk aan 98% van de totale elektriciteitsbehoefte van woonhuizen'.
Momenteel heeft zo'n 4% van de geschikte daken in Nederland zonnepanelen op het dak. 'Deze 3 miljoen zonnepanelen voorzien momenteel in minder dan 2% van de totale Nederlandse vraag naar elektriciteit', aldus het onderzoeks- en consultancybureau.
Geschikt dak
Wat maakt het dak van woningbezitters geschikt? ,,Allereerst is de ligging van het dak van groot belang", zegt Broersen. ,,Het dak ligt idealiter vrij van (schaduw van) andere obstakels als bomen en andere gebouwen. Dan is de lichtinval gegarandeerd. Daarnaast kan je je voorstellen dat een oriëntatie op het zuiden het beste is."
Uiteindelijk is het de combinatie van oriëntatie en helling dat het potentieel van het dak bepaalt. ,,Als een dak bijvoorbeeld op het zuidwesten is gericht in plaats van op het zuiden, maar wel een betere helling heeft dan het tweede dak, dan kan het uiteindelijk wel meer zonnestroom per paneel opleveren."
Uitdagingen
Op ieder geschikt dak zonnepanelen leggen levert volgens Broersen veel op, maar is in de praktijk nog lastig te realiseren. ,,Het netwerk heeft nu niet genoeg capaciteit om het energieoverschot te kunnen transporteren. Tegelijkertijd is de opslag van energie nog een uitdaging, omdat batterijen kostbaar zijn en veel nieuwe opslagmethoden nog in de kinderschoenen staan. Dat maakt het op dit moment lastig om van alle opgewekte energie nuttig gebruik te maken”, zegt hij. ,,Als deze uitdagingen worden aangepakt kan een enorm potentieel worden benut."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kweekvlees: zonder schuldgevoel vlees eten van een koe die nog steeds vrij rondloopt
Kipnuggets en hamburgers van kweekvlees, sushi van kweekzalm; het is de toekomst. Als het gaat om de hamburger ‘uit het lab’ loopt Nederland zelfs behoorlijk voorop. -
PREMIUMMet video
Hitserie Last of us maakt tongen los door schimmel die écht bestaat: ‘Maar geen gevaar voor ons’
In de spraakmakende HBO-serie The last of us raakt de mensheid volledig bezeten door een besmettelijke schimmel. Hoe realistisch is dat? Deskundigen zeggen dat de schimmel in de serie zéker bestaat, maar op de mens nooit effect zal hebben. ,,We zien deze parasiet slechts bij insecten. In een mensenlichaam maakt ie geen schijn van kans.” -
PREMIUMwetenschap
TU Delft wil weten uit welke hoek wind waait: ‘Met onze innovatie kun je zog-effect bestrijden’
TU Delft beschikt sinds kort over een unieke windtunnel. Met het Wind AI Lab doet Jan-Willem van Wingerden onderzoek naar het optimale rendement van windparken. ,,Hiermee kunnen we de dynamiek van wind beter begrijpen.” -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
PREMIUM
Supertijd voor zonnepanelen: 'Nu doorpakken'
De recordzon in februari leverde een superopbrengst op aan zonnestroom. Een mooi feit, vindt hoogleraar zonne-energie Wim Sinke, maar ook slechts een statistisch feit, ons door de natuur gegeven. ,,We moeten nu écht verder, alle seinen staan op groen.'' -
PREMIUM
Nulmeting duurzaamheid: 'Investering levert pas te laat iets op'
Een groot deel van de inwoners van Oud-Beijerland wil in de toekomst duurzaam investeringen aanbrengen in hun woning. Echter, het kostenplaatje is vooralsnog (te) hoog en de investering betaalt zich pas na enkele jaren uit. Dat is de conclusie uit de nulmeting die de gemeente heeft laten uitvoeren naar het duurzaam wonen in het dorp.