Volledig scherm
© DLR

Binnen 90 minuten in Australië met ruimtevliegtuig

Even shoppen in Sydney en voor het eten weer thuis zijn? De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR werkt aan een ruimtevliegtuig dat in anderhalf uur van Europa naar Australië kan vliegen.

De door een raket aangedreven SpaceLiner moet op een hoogte van 80 kilometer gaan vliegen op een snelheid van maar liefst 13.000 kilometer per uur. Aan boord kunnen vijftig passagiers en twee bemanningsleden.

De SpaceLiner heeft een lengte van 83,5 meter en een spanwijdte van 37,5 meter. De elf raketmotoren gebruiken cryogene vloeibare zuurstof en waterstof, zodat er alleen waterdamp in de atmosfeer achterblijft.

DLR denkt dat voornamelijk rijke mensen een vlucht met de SpaceLiner kunnen betalen, maar hoopt dat het toestel uiteindelijk ook voor Jan Modaal betaalbaar wordt. Voorlopig is de SpaceLiner echter nog toekomstmuziek: het eerste vliegtuig stijgt op zijn vroegst pas in 2050 op.

  1. Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het dna van baby's?
    PREMIUM

    Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het dna van baby's?

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: Hoe ver zijn we nog verwijderd van nare ziektes uit te schakelen in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?