Volledig scherm

Bizarre metalen spacebal valt uit de lucht in Namibië

Een enorme metalen bal met een cirkelomtrek van 1,1 meter is pardoes uit de lucht gevallen in Namibië. De holle spacebol weegt zo'n zes kilo. De autoriteiten waren zo verbouwereerd dat ze de NASA en de ESA inschakelden.

Het bijzondere voorwerp werd gevonden op een afgelegen grasveld in een dorpje in het noorden van Namibië op 750 km van hoofdstad Windhoek. De lokale bevolking had enkele dagen eerder verscheidene explosies gehoord.

Metaalmengsel
De bol heeft een diameter van 35 centimeter, een ruw oppervlak en lijkt uit twee helften te bestaan die aan elkaar werden gelast. Het gaat om een specifiek metaalmengsel. De ruimtebol werd gespot op 18 meter van de plaats waar hij insloeg en een hol van 33 centimeter diep en 3,8 meter breed achterliet.

Onderzoek
Een klein onderzoek op het net leerde de autoriteiten dat zulke bollen de laatste twintig jaar al herhaaldelijk gedropt werden in Zuid-Afrika, Australië en Latijns-Amerika.

Het voorwerp werd half november al ontdekt, maar de overheden deden eerst een paar testen alvorens de vondst wereldkundig te maken. Zo moest eerst uitgesloten worden of het ding geen explosief was. De bol bleek hol en er bleek geen gevaar te zijn.

  1. Wat kun je allemaal uit iemands dna lezen?
    video

    Wat kun je allemaal uit iemands dna lezen?

    Een dna-test kun je tegenwoordig gewoon thuis doen. Je stuurt wat speeksel op naar een lab ergens in het buitenland, en een paar weken later hoor je hoe intelligent je bent, wie jouw voorouders waren, of je partner ook genetisch gezien de liefde van je leven is of dat je drager bent van een ziekte. De techniek om dna uit te lezen wordt steeds goedkoper en dus zijn er steeds meer bedrijfjes die je van alles beloven op basis van een buisje speeksel.