Capsule Crew Dragon succesvol gekoppeld aan ISS

VIDEODe capsule Crew Dragon van het bedrijf van zakenman Elon Musk isvandaag met succes gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Gisteren werd de capsule met een raket van het bedrijf SpaceX gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. De Verenigde Staten hopen met deze testvlucht de gloriedagen van het Amerikaanse bemande ruimteprogramma nieuw leven in te blazen.

De koppeling is om 11.51 uur Nederlandse tijd gemaakt, ruim 400 kilometer boven het aardoppervlak ten noorden van Nieuw-Zeeland. Aan boord is ongeveer 200 kilo aan voorraden. Daarnaast is er een pop aan boord, die Ripley is genoemd. Die zit vol sensoren bij hoofd, nek en ruggengraat. Zo weet de vluchtleiding aan welke krachten toekomstige astronauten worden blootgesteld.

De Crew Dragon blijft een paar weken bij het ISS. Daarna moet hij veilig terugkeren naar de aarde en worden geborgen, zodat hij kan worden hergebruikt. Als de testvlucht goed uitpakt, is de volgende test in juli, vijftig jaar na de maanlanding. Dan zitten twee astronauten in de Crew Dragon. Dat wordt de eerste bemande Amerikaanse vlucht sinds 2011.

Volledig scherm
Crew Dragon is veilig aangekomen bij ruimtestation ISS. © EPA

Uitgeput

Volledig scherm
De lancering van de raket met capsule Space Dragon was gisteren vanaf Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida. © AP

Gisteren na de lancering toonde Elon Musk zich voorzichtig opgelucht. Hij gaf toe dat hij behoorlijk gespannen was geweest tijdens de lancering. ,,Het was super stressvol’’, zei de Teslabaas die hoopt dat zijn capsule later dit jaar daadwerkelijk mensen naar het ISS zal brengen. ,,Om eerlijk te zijn ben ik emotioneel een beetje uitgeput. We moeten nog koppelen met het ruimtestation en we moeten nog terugkeren, maar voorlopig heeft alles gewerkt en hebben we het grootste risico gehad.’’

Elon Musk on Twitter

SpaceX team in Hawthorne control, Dragon docked to Station above

Volledig scherm
© AFP